Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τρομολαγνία δίχως τέλος

ΧΙΛΣΑΪΝΤ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η μεγαλύτερη «αντιτρομοκρατική άσκηση» από την 11η Σεπτέμβρη 2001, για την αντιμετώπιση ενός πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος, βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επισήμως, το επίπεδο ετοιμότητας σε περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων με βιολογικά ή χημικά όπλα είναι το αντικείμενο της άσκησης «TOPOFF 3» που θα διαρκέσει πέντε ημέρες και διεξάγεται από τη Δευτέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη συμμετοχή 10.000 ανθρώπων. Στην άσκηση, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 16 εκατ. δολάρια, λαμβάνουν επίσης μέρος η Βρετανία και ο Καναδάς.

Ηδη κατά την πρώτη ημέρα της άσκησης, σύμφωνα με το BBC, οι αμερικανικές υπηρεσίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία διπλή εικονική τρομοκρατική επίθεση, επίθεση με βιολογικά όπλα στο Νιου Τζέρσεϊ και μία επίθεση με χημικά όπλα σε λιμάνι του Κονέκτικατ.

«Προληπτική δράση» κατά της τρομοκρατίας

Αλλά και στη Βρετανία η αντιτρομοκρατική υστερία καλά κρατεί, αφού σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής των Κοινοτήτων, είναι «ορατός ο κίνδυνος για χτύπημα της "Αλ Κάιντα" στη Βρετανία».

Το πόρισμα επικαλείται την πρόσφατη επίθεση στο Κατάρ με στόχο Βρετανό πολίτη, ενώ στα συμπεράσματα των βουλευτών αναφέρεται επίσης ότι «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έχει γίνει ακόμα δυσκολότερη, δεδομένου ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν "σπάσει" σε πολλές μικρότερες ομάδες».

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής παράλληλα ασκούν κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε και λειτουργεί η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ και τη Βρετανία μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η δράση των ανταρτών ενισχύεται από ξένα στοιχεία που κατάφεραν να εισέλθουν και να δραστηριοποιηθούν στη χώρα, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη συνεργασίας από το Ιράν και τη Συρία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Καλούν επίσης την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε θέματα, όπως η κράτηση υπόπτων στο Γκουαντάναμο, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

Τέλος, ενώ αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν πληροφορίες που οδηγούν σε «προληπτική δράση» κατά της τρομοκρατίας, επισημαίνουν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δύο φορές έως σήμερα αρνηθεί να ξεκαθαρίσουν αν συλλήψεις υπόπτων που γίνονται στη Βρετανία βασίζονται σε αυτές ακριβώς τις πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ