Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η Ασφάλεια θα ελέγχει τη λειτουργία των κομμάτων

Καταγγελία του Β. Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ

Οπως γράφει η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» ο Β.Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) στη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας, απαίτησε να εξεταστεί από ειδική επιτροπή το ζήτημα του ελέγχου των πολιτικών κομμάτων από τις αρχές ασφαλείας και συγκεκριμένα, αν πράγματι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (ΟΥΑ), το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας και το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέγραψαν ένα ντοκουμέντο για τον «γενικό» έλεγχο της ικανότητας λειτουργίας καθώς και της διασταύρωσης της αριθμητικής δύναμης των πολιτικών κομμάτων.

Ο Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ διευκρίνισε πως η πληροφορία αυτή δόθηκε στους κομμουνιστές από μέλη του κόμματος «Λαϊκή Θέληση». Υστερα από την τακτική συνδιάσκεψη του κόμματος «Λαϊκή Θέληση» πραγματοποιήθηκε στενός κύκλος πολιτικής μόρφωσης των στελεχών αυτού του κόμματος στον οποίο μίλησε ένας από τους αρχηγούς της πρόσφατα σχηματισμένης «Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταγραφής», που συστάθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας και η οποία τώρα ασχολείται όχι μόνο με τα ζητήματα της καταγραφής αλλά και με τα ζητήματα ελέγχου των κομμάτων. Από τις εξηγήσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος αυτής της υπηρεσίας, τα στελέχη της «Λαϊκής Θέλησης» κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σχεδιάζονται γενικοί έλεγχοι με τη συμμετοχή των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και της ΟΥΑ. Και μάλιστα θα ελέγχεται πλέον όχι μόνον ο αριθμός των μελών των κομμάτων, αλλά ακόμη και οι γνώσεις τους, σχετικά με το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του κόμματος στο οποίο ανήκουν!

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα στελέχη της κυβέρνησης, αν εδώ έχουμε να κάνουμε με τον υπερβάλλοντα ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων που έθεσε το κόμμα της εξουσίας», υπογράμμισε ο Β.Τιούλκιν στη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας.

Από τη μεριά της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταγραφής (ΟΥΚ) κατηγορηματικά διέψευσε την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας με τις αρχές ασφαλείας. Στο γραφείο τύπου της ΟΥΚ εξήγησαν στην εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» πως η Υπηρεσία αυτή λειτουργεί μόνο δύο μήνες και σ' αυτό το διάστημα δεν υπέγραψε καμία συμφωνία για προσεχείς ελέγχους, όμως δε φέρει ευθύνη για τυχόν προηγούμενες συμφωνίες του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αρχές Ασφαλείας!

Η παραπάνω εφημερίδα γράφει πάντως πως, όπως έχει γίνει γνωστό, υπάρχουν ανάλογες συμφωνίες για την κοινή δράση στο έλεγχο των πολιτικών κομμάτων από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις Αρχές Ασφαλείας, που έχουν υπογραφτεί από το 2003.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη νέα τροπολογία στο νόμο «Για τα πολιτικά κόμματα», τα πολιτικά κόμματα της Ρωσίας θα πρέπει να παρουσιάσουν στις αρχές όχι μόνο κατάλογο ονομάτων 50 χιλιάδων μελών τους, αλλά και να δώσουν τα στοιχεία της ταυτότητας του κάθε μέλους.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρούσεις στον Καύκασο (2012-09-06 00:00:00.0)
Ζητούν «εθνική συναίνεση στον αντικομμουνισμό» (2010-12-22 00:00:00.0)
Καταγγελίες για αμερικανικούς «δούρειους ίππους» (2005-05-22 00:00:00.0)
Νέο κόμμα του Α. Λέμπεντ (1996-12-28 00:00:00.0)
Κρίσιμη κατάσταση στο στράτευμα (1996-12-17 00:00:00.0)
Μια σύνοδος μετά πολλών σκέψεων (1995-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ