Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Καταδίκη πολιτικών για ρατσιστικές διακρίσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Ενοχοι κρίθηκαν πέντε πολιτικοί άμεσα συνδεδεμένοι με το πλέον αιμοσταγές πρόσωπο των χρόνων του εμφυλίου και της χούντας Εφρέν Ρίος Μοντ. Και είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο της Γουατεμάλας «τόλμησε» να επιβάλει ποινές σε πολιτικούς που εμπλέκονται σε υπόθεση ρατσιστικών διακρίσεων, για τη δημόσια φραστική επίθεση σε βάρος της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Ριγκομπέρτα Μεντσού.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, ο Χουάν Ρίος, εγγονός του πρώην δικτάτορα της Γουατεμάλα Εφρέν Ρίος Μοντ (1982-83), δύο πρώην βουλευτίνες και δύο πολιτικοί προσκείμενες στον Ρίος, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών και οκτώ μηνών για φυλετικές διακρίσεις και σε άλλους έξι μήνες για διατάραξη της δημόσιας τάξης. Επιπλέον, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 400 δολαρίων. Η ποινή των πέντε είναι εξαγοράσιμη.

Η Μεντσού από την πλευρά της χαρακτήρισε «θαυμάσια» την απόφαση τονίζοντας: «Σήμερα αποκτήσαμε μια θαυμάσια εμπειρία που μπορούμε να τη μεταδώσουμε στα παιδιά μας: ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις σε βάρος του άλλου, κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει την αξιοπρέπεια του άλλου απλώς επειδή μιλάει μια άλλη γλώσσα ή επειδή προέρχεται από άλλη περιοχή της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ