Σάββατο 9 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στα όρια της αρνησιδικίας

«Το μεγάλο σκάνδαλο στο χώρο της δικαιοσύνης είναι η καθυστέρηση της απονομής της που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας». Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ) και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας (ΣΔΥΑ).

Οπως επισημαίνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, το 2004 κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας περισσότερες από 200.000 μηνύσεις. Οι πολιτικές υποθέσεις σε πολλές διαδικασίες προσδιορίζονται για πρώτη συζήτηση μετά από τριετία. Στα πινάκια των Μονομελών Πλημμελειοδικείων Αθήνας εγγράφονται για συζήτηση μέχρι και 130 υποθέσεις, ενώ ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει μέχρι 60. Στα Ειρηνοδικεία και Πταισματοδικεία, αν και διπλασιάστηκαν οι υποθέσεις, έχουν μειωθεί οι δικαστικοί υπάλληλοι. Στο Πρωτοδικείο Αθήνας και την Εισαγγελία Αθήνας αυτή τη στιγμή είναι κενές 153 θέσεις δικαστικών υπαλλήλων.

Οσον αφορά την κατάσταση στα δικαστήρια, συνεχίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, συναντάμε τη γνωστή εικόνα με την έλλειψη αιθουσών, προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής και μηχανοργάνωσης, ταλαιπωρία των διαδίκων κλπ.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι για να βγει από το τέλμα που βρίσκεται σήμερα η Δικαιοσύνη ζητούν από την κυβέρνηση να καλύψει όλες τις κενές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, να εξασφαλίσει επαρκή κτιριακή υποδομή, νέες αίθουσες, να προωθήσει την πλήρη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών κλπ. Επίσης, ζητούν να αυξηθούν οι αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ