Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά «Ελευσίνια Μυστήρια»

Σε έναν από τους σημαντικότερους εκθεσιακούς χώρους σύγχρονης τέχνης, στη «Σαπέλ ντε λα Σαλπετριέρ», στο Παρίσι, θα φιλοξενηθεί η έκθεση έργων της Βάνας Ξένου. Η έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως24/6 και συμπίπτει με τους γιορτασμούς για τη νέα χιλιετία, έχει θέμα τα «Ελευσίνια Μυστήρια».

Πρόκειται για ζωγραφικά και γλυπτά έργα, μεγάλων διαστάσεων, που, όπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η δημιουργός, ξεκίνησε πριν δέκα περίπου χρόνια, «από το συμβολισμό της ανόδου στο φως και της καθόδου στο σκοτάδι που αντιπροσωπεύει τη μνήμη και τη λήθη ενός συλλογικού υποσυνειδήτου».

Η Βάνα Ξένου δούλεψε άλλοτε ως ζωγράφος, άλλοτε ως αρχαιολόγος, άλλοτε ως μελετήτρια... με ενδιαφέρον για την «ιερότητα στην τέχνη που πλέον δεν υπάρχει, αλλά και στους τρόπους που μπορούμε να την αναζητήσουμε. Κατά τον Σικελιανό η ενοραματική προοπτική των Ελευσινίων Μυστηρίων τοποθετούσε το θάνατο στο βάθος και το κέντρο του παντός... διόλου όμως ως νεκρό σημείο, αλλά το πιο βαθύ και πλούσιο μυσταγωγικό ορμητήριο».

Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, αργότερα θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα (ο χώρος δεν έχει ακόμα καθοριστεί).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ