Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Φεστιβάλ... με «πρόσωπο»

Ποια η διαφορά ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ από ένα «πανόραμα» ταινιών; Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χαρίτο, πρόεδρο των κριτικών κινηματογράφου και καλλιτεχνικού συμβούλου του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, η διαφορά έγκειται στο ότι το φεστιβάλ επιχειρεί την ανάδειξη και προβολή καλλιτεχνικής πρότασης ή «προσώπου». Διαφορά, η οποία, για τον ίδιο δικαιώνεται στο εν λόγω Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από τις 22-28 του Οκτώβρη με τίτλο «Ντοκιμαντέρ - Ειρήνη - Πολιτισμός». Τίτλος «συμβατός» με την ανακήρυξη του 2000 ως έτους ειρήνης και πολιτισμού από την «ΟΥΝΕΣΚΟ».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, στην οποία μίλησαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Σκούρας και ο Δημήτρης Καφαντάρης, από μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.

Πρόκειται για την τρίτη διοργάνωση (η δεύτερη διαγωνιστική) και όλα δείχνουν πως θα έχει την ίδια ή μεγαλύτερη επιτυχία από πέρσι, που είχαν συμμετάσχει 126 ταινίες, αφού, σύμφωνα με τον Κ. Σκούρα, ο ρυθμός υποβολής συμμετοχών είναι ικανοποιητικός. Φέτος ο χρόνος διεξαγωγής αυξάνεται κατά δύο μέρες. Φέτος προστίθεται και ένα παράλληλο φεστιβάλ, στο πλαίσιο του κεντρικού με τίτλο «ΜΙΚΡΟ - ΣΙΝΕΜΑ», που διοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και το «MEDIA DESK HELLAS ». Πρόκειται για ταινίες που προβάλλονται μέσω διαδικτύου και το Φεστιβάλ Καλαμάτας είναι το πρώτο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα σ' αυτό τον τομέα.

Το φεστιβάλ θα έχει και μεταμεσονύχτιες προβολές, ενώ θα περιλαμβάνει αφιερώματα στον Γιώργο Διζικιρίκη, την Ανιές Βαρντά και σε Μεσσήνιους δημιουργούς. Στο πληροφοριακό τμήμα θα υπάρχει ζώνη ιταλικού ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της πολιτικής του φεστιβάλ να προβάλει κάθε χρόνο μια χώρα. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται ημερίδες, εκθέσεις και εκδηλώσεις. Και ενώ θα συμβούν όλα αυτά, η επιχορήγηση, επομένως και ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ είναι καθηλωμένος στα περσινά 110 εκατ., ποσό που ο Κ. Σκούρας χαρακτήρισε πενιχρό.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής συμμετοχών στο διαγωνιστικό τμήμα λήγει στις 15 Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ