Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΓΚΟΥΡΙΝΤΕΡ ΤΣΑΝΤΙΧΑ
Περί ... γάμου και προκαταλήψεις

Καημένε Νεχρού! Πώς να αποκρουστεί ο ιμπεριαλισμός με «καθιστικές διαμαρτυρίες». Ο ιμπεριαλισμός, για να νικηθεί οριστικά, θέλει ένοπλα επαναστατικά ξεσηκώματα και κάτι περισσότερο, ακόμα! Αλλιώς, για να σε κοιμίσει, σού αναγνωρίζει «ανεξαρτησία», στα «χαρτιά», και επιστρέφει δριμύτερος, και ακόμα περισσότερο ένοπλος. Επεμβαίνει «πολιτιστικά». Και σου κυριεύει τη συνείδηση.

Η Ινδία ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Παράγει πάνω από 200 ταινίες το χρόνο. Ταινίες, για «όλη την ινδική οικογένεια». Κυρίως, αποχαυνωτικά κοινωνικά ρομάντζα, κωμωδίες και δράματα. Και, βέβαια, μιούζικαλ. Οπως, αυτό της βδομάδας, που αρχίζει σήμερα. Ενα χαζό μουσικοχορευτικό έργο της γνωστής Ινδής σκηνοθέτιδας Γκουνιντέρ Τσάντχα, η οποία ζει και εργάζεται στην Αγγλία.

Τη συγκεκριμένη ταινία πρέπει, οπωσδήποτε, να τη δει ο υπουργός τουρισμού κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τρέχει στα Χόλιγουντ, αναζητώντας συμπαραγωγές. Αλλά και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, αφού πρόκειται, για εξαιρετικό «δείγμα γραφής», του κινηματογράφου που έχει εξαγγείλει, του κινηματογράφου που ονειρεύεται. Πρόκειται, για μια αμερικανο - αγγλο - ινδική συμπαραγωγή. Ενας πολυεθνικός πολιτιστικός αχταρμάς. Οπου τα πάντα θυμίζουν τουριστικά θέρετρα, με φολκλορικά συγκροτήματα, διάφορα «χάπενιγκ», φωτιές και κυνηγητά στην παραλία.

Μια ινδική οικογένεια έχει τέσσερα κορίτσια της παντρειάς. Κάποια στιγμή σκάει μύτη ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, που αναζητεί χώρο, για να στήσει ένα ακόμα τουριστικό συγκρότημα. Μέσα σε παρεξηγήσεις, χορούς, τραγούδια και ανεκπλήρωτους αναστεναγμούς, ο Αμερικανός Κροίσος ερωτεύεται την Ινδή. Ο έρωτάς τους μεταφέρεται στην Αγγλία, από εκεί στην Αμερική και στη συνέχεια, πάλι στην Ινδία, όπου θα στηθεί, βεβαίως, το αμερικανο - αγγλο - ινδικό τουριστικό συγκρότημα! Τι τους λες;

Τίποτα. Απλώς, κουνάς το κεφάλι σου, και προσπαθείς να αποφύγεις τα λάθη του Νεχρού. Αντί, για καθιστική διαμαρτυρία, εσύ κάνεις ενεργητική. Διώχνεις, οριστικά, ό,τι σε αλλοτριώνει και σε απαξιώνει. Και αφήνεις τα χρωματιστά μιούζικαλ στους αρχοντόβλαχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Παίζουν: Αϊσβαρίγια Ρέι, Μάρτιν Χέντερσον, Νάβιν Aντριος, Iντιρα Βάρμα, Ναμράτα Σιρόντκαρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ