Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ξεκινά το «ξεπούλημα»

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο οι εγκαταστάσεις εκχωρούνται στο μεγάλο κεφάλαιο

Από την εκτέλεση των έργων μέχρι και την τελική φάση της «αξιοποίησης», ο λαός καλείται να χρυσοπληρώνει (Στη φωτό η έκταση του Ελληνικού)
Από την εκτέλεση των έργων μέχρι και την τελική φάση της «αξιοποίησης», ο λαός καλείται να χρυσοπληρώνει (Στη φωτό η έκταση του Ελληνικού)
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή, από την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φ.Π. Πετραλιά, το νομοσχέδιο για τη μεταολυμπιακή «αξιοποίηση» των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, το οποίο προβλέπει την εκχώρηση των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες. Η Φ.Π. Πετραλιά, ισχυρίστηκε και χτες, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι το τρίπτυχο «ανάπτυξη - νέες θέσεις εργασίας - ποιότητα ζωής για τον πολίτη». Και συνέχισε λέγοντας πως «το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει τους στόχους αλλά και υποδηλώνει τα μέσα που η ελληνική πολιτεία θα χρησιμοποιήσει, προκειμένου να πετύχει την καλύτερη αξιοποίηση της ολυμπιακής παρακαταθήκης».

Ωστόσο, και σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η υπουργός, το νομοσχέδιο, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει:

  • Την παράδοση για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο όλων σχεδόν των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων και αυτές που είχαν χαρακτηριστεί ως «προσωρινές», όπως του μπάμπινγκτον στο Γουδί, του σόφτμπολ, του μπέιζμπολ, του κανόε καγιάκ και χόκεϊ στο Ελληνικό ή του μπιτς βόλεϊ στο Φαληρικό Ορμο.
  • Μέσα στις εγκαταστάσεις αυτές και σε ποσοστό 10% της συνολικής τους επιφάνειας, χωροθετούνται διάφορες εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, εστιατόρια, ψυχαγωγικά κέντρα κλπ.). Στον Αγιο Κοσμά χωροθετείται ξενοδοχείο 5 αστέρων, στο ΟΑΚΑ κτίρια τουριστικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών χρήσεων, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θερινός κινηματογράφος, κολυμβητήριο και θέατρο, στο Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου ξενοδοχείο σε συνδυασμό με γήπεδο γκολφ κλπ.
  • Γύρω από τις εγκαταστάσεις αυτές και κατά περίπτωση, χωροθετούνται μια σειρά από άλλες μόνιμες εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 10 με 20% του συνολικού συντελεστή δόμησης που επιτρέπεται σε κάθε περιοχή.

Με αυτό το νομοσχέδιο, οι μόνοι κερδισμένοι είναι στην ουσία οι επιχειρηματίες, αφού ο ελληνικός λαός, αν και χρυσοπλήρωσε για την κατασκευή τους, δε θα μπορεί να τις χρησιμοποιεί, είτε για μαζικό - λαϊκό αθλητισμό είτε ως χώρους πρασίνου και αναψυχής ανοιχτούς στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ