Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαίος οικισμός στην Καβάλα

Τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου αρχαίου οικισμού αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες καθαρισμού που διενεργεί η ΙΗ` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας στα νεότερα οχυρωματικά έργα που σώζονται στην κορυφή οχυρού λόφου στη Νέα Καρβάλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, έχει πραγματοποιηθεί μικρής έκτασης διερευνητική ανασκαφή, που αποκάλυψε την εξωτερική παρειά του αρχαίου τείχους με έναν πύργο που προστατεύει την πύλη στο άκρο της νότιας πλευράς του. «Το τείχος, σύμφωνα με τα κινητά ευρήματα που έρχονται στο φως (κυρίως κομμάτια οξυπύθμενων αμφορέων Θάσου και ένα χάλκινο νόμισμα του Μακεδόνα βασιλιά Κάσσανδρου 306-297 π.Χ.), χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα. Ο περίβολος έχει δεχτεί επεμβάσεις σε διάφορες εποχές, με περισσότερο αναγνωρίσιμες αυτή των όψιμων Ρωμαϊκών χρόνων και εκείνη των αρχών του 20ού αιώνα, οπότε αποτέλεσε την εξωτερική πλευρά εκτεταμένου χαρακώματος».

Η θέση του αρχαίου οικισμού έχει συνδεθεί παλιότερα με το αρχαίο Ακόντισμα, που αναφέρεται σε φιλολογικές πηγές ρωμαϊκών χρόνων, ως σταθμός της «Εγνατίας Οδού», εννέα μίλια ανατολικά της αρχαίας Νεάπολης, σημερινής Καβάλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ