Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη ενάντια στον πόλεμο

Εργο του Ορέστη Κανέλλη
Εργο του Ορέστη Κανέλλη
Με τίτλο «Βλέμμα πέρα από το μέτωπο», το Θεατρικό Εργαστήρι της Μυτιλήνης οργανώνει στις 22-25/4, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, μια θεατρική /εικαστική παρέμβαση /συνάντηση τριών ανθρώπων της γενιάς του '30, των: Ορέστη Κανέλλη, Γιώργου Σεβαστίκογλου και Ιρβιν Σόου. Με αφορμή το, δυστυχώς, πάντα επίκαιρο θέμα του πολέμου (θέμα που προσφέρεται για πολυθεματικές παρεμβάσεις), συνενώνονται τρεις διαφορετικές παρουσίες μορφών τέχνης για να συμμετέχουν στην κραυγή που ανεβαίνει στα στήθη του απλού ανθρώπου απανταχού της Γης για να σταματήσουν οι πόλεμοι.

Ο ζωγράφος Ορέστης Κανέλλης, ο σκηνοθέτης - δραματουργός Γιώργος Σεβαστίκογλου και - από την άλλη άκρη του Ατλαντικού - ο πολυγραφότατος θεατρικός συγγραφέας Ιρβιν Σόου, καταθέτουν, ο καθένας τη δική του πινελιά, στις εκδηλώσεις με τίτλο «Βλέμμα πέρα από το μέτωπο» που διοργανώνει το Θεατρικό Εργαστήρι.

Ο Ορέστης Κανέλλης δίνει με τους πίνακές του αυτά τα καταπληκτικά μάτια των παιδιών της κατοχής, τις δραματικές ανθρώπινες φιγούρες του πολέμου, που τροφοδότησαν και τον τίτλο των εκδηλώσεων «Βλέμμα πέρα από το μέτωπο». Οι πίνακες αυτοί θα εκτεθούν (22-25/4) στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, μεταφραστής του θεατρικού έργου «Θάψτε τους νεκρούς» του Ιρβιν Σόου, που θα παίζεται τις ίδιες ημερομηνίες στο Δημοτικό Θέατρο, ο οποίος σκηνοθέτησε το έργο το 1946 στην Αθήνα και η όλη πορεία του συμπλέει με ένα εξαιρετικό ήθος και με έντονη καλλιτεχνική και αγωνιστική προσφορά. Η σύζυγός του Αλκη Ζέη θα προλογίσει την πρεμιέρα της παράστασης (22/4).

Ο Ιρβιν Σόου «δίνει» το καταπληκτικό κείμενο της παράστασης, ένα τραγικό αντιπολεμικό θεατρικό «χρονικό», που έγινε η αφορμή αυτής της «συνάντησης». Πρώτο έργο του συγγραφέα, γραμμένο το 1936, εξακολουθεί με την αμεσότητά του, αλλά κυρίως με το βαθιά ανθρώπινο και επίκαιρο μήνυμά του, να συγκινεί και σήμερα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ