Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσεία ανοιχτά και τα μεσάνυχτα

«Στρατό» 3.500 ανέργων θα χρησιμοποιήσει ως «καταρτιζόμενους» και με κανένα εργασιακό δικαίωμα, το υπουργείο Πολιτισμού, για να καλύψει τις ανάγκες του

«Πρωτοπόρος» στην εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας - στην προκειμένη περίπτωση και της ανασφάλιστης εργασίας - καθίσταται το ΥΠΠΟ, με την έναρξη, από τον ερχόμενο Μάη, προγράμματος λειτουργίας των μουσείων μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, σε προχτεσινή, βραδινή συνάντησή του με δημοσιογράφους στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), δηλαδή σε τόπο εξόχως συμβολικό, αφού πρόκειται για ένα από τα μουσεία που σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ μετατρέπεται σε ΝΠΔΔ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πλήρη εξάρτησή του από τους ιδιώτες (μέσω «χορηγιών» αρχικά).

Συγκεκριμένα, ο Π. Τατούλης είπε ότι κάποια μουσεία, 3 - 4 αρχικά - αφού το πρόγραμμα θα «κυλήσει» πιλοτικά προς το παρόν - και εκ περιτροπής, θα είναι ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ προβλέπονται και καλλιτεχνικά δρώμενα. Με το επιχείρημα ότι «τα μουσεία πρέπει να είναι ζωντανά και όχι μαυσωλεία», ο υφυπουργός θεωρεί ότι το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στη νεολαία. Για τη φύλαξη ισχυρίζεται ότι «δεν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα» με το εν λόγω πρόγραμμα και μετά μίλησε για τους 3.500 ανέργους που «θα» χρησιμοποιήσει το ΥΠΠΟ για τις ανάγκες των υπηρεσιών του, προφανώς και της φύλαξης. Πρόκειται για επανάληψη παλαιότερης ανακοίνωσης της ηγεσίας του ΥΠΠΟ για χρησιμοποίηση ανέργων μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης (γνωστά και ως «Stage»), που συνδέουν απευθείας την ελαστικοποίηση του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων με την ανασφάλιστη εργασία.

Ολα αυτά θα γίνουν τη στιγμή που συνεχίζεται η «αποψίλωση» των χιλιάδων συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, αλλά και στο φόντο του νομοσχεδίου του Οργανισμού του ΥΠΠΟ που προβλέπει πλήρη λειτουργική και οικονομική «αυτοτέλεια» των μουσείων (βλ. παράδοση στους «χορηγούς») με ό,τι αυτό σημαίνει στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και στο χαρακτήρα των μουσείων που θα μετατραπούν σε «σούπερ μάρκετ» για να επιβιώσουν. Αλλωστε, ο Π. Τατούλης υπογράμμισε πως «χωρίς μάρκετινγκ δεν μπορεί να γίνει τίποτα», σπεύδοντας να «διαβεβαιώσει» ότι «δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις με τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ» και ότι «δεν αποδέχεται» τη μετατροπή σε ΝΠΔΔ των αρχαιολογικών χώρων.

Ωστόσο, η υπαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις επιδιώξεις του τουριστικού κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Την Τρίτη συναντήθηκαν ο Π. Τατούλης με τον υφυπουργό Τουρισμού, Αν. Λιάσκο, και συζήτησαν για «την οργάνωση του πολιτιστικού προϊόντος (!) και τη σύνδεσή του με τον Τουρισμό, το θέμα του ωραρίου της λειτουργίας των μουσείων στη διάρκεια του έτους και την ανάγκη σύνταξης πλήρους οικονομοτεχνικής μελέτης για την προβολή των μουσείων, η οποία θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάδειξη και προβολή του Πολιτισμού σε συνάρτηση με τον Τουρισμό». Αποφασίστηκε, επίσης, η δημιουργία κοινής διυπουργικής επιτροπής Πολιτισμού και Τουρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ