Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πάσχει και αυτό οικονομικά

Παρά τη δυσκολία κάλυψης του ελλείμματος των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που παρέλαβε η νέα διοίκηση του ΚΘΒΕ και παρά την υπόσχεση του ΥΠΠΟ για κάλυψη του ελλείμματος (δόθηκαν μόνο 350.000 ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση), ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό της επόμενης θεατρικής περιόδου, δίνοντας και μερικά απολογιστικά στοιχεία, αν και απομένουν ακόμη τρεις βδομάδες παραστάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Νικήτας Τσακίρογλου, τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ παρακολούθησαν 144.056 θεατές, σε μία πόλη 1,1 εκατομμυρίου κατοίκων, όταν στην Αθήνα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων και των πολλαπλάσιων θεάτρων, θέατρο παρακολουθούν περίπου 250.000 θεατές. Τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν 1.313.300 ευρώ. Τα 1.350 εισιτήρια ήταν οικογενειακά με δωρεάν είσοδο των παιδιών. Η πληρότητα έφτασε στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών στο 35%, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στο 38%, στο Βασιλικό Θέατρο ξεπέρασε το 50% και στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών έφτασε το 62%.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ, το ΚΘΒΕ με πέντε σκηνές, δύο θερινά θέατρα, όπερα και χοροθέατρο παίρνει 1,2 εκατομμύριο ευρώ λιγότερα από το Εθνικό Θέατρο και η νέα διοίκηση διεκδικεί εξομοίωση της επιδότησης με το Εθνικό Θέατρο, καθώς και την αυτονόμηση του Χοροθεάτρου και της Οπερας Θεσσαλονίκης.

Το ΚΘΒΕ θα ξεκινήσει τις παραστάσεις της νέας περιόδου από τη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», με το έργο του Πόντιου συγγραφέα Θόδωρου Κανονίδη «Της τρίχας το γεφύρι», σε σκηνοθεσία Ερμή Μουρατίδη. Ακολουθούν: «Ιβάνοφ» του Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη στο Βασιλικό Θέατρο. Στο ρεπερτόριο περιλαμβάνονται επίσης τα έργα: «Οπερέτα» του Βιτόλ Γκόμπροβιτς, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, «Ο πειρασμός» του Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, «Το παρελθόν είναι πάντα παρόν», που κέρδισε το 1ο βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου των Διεθνών Διαγωνιστικών Πολιτιστικών Βραβείων Ωνάση το 2001 του Αμερικανού Ντάνιελ ντε Πλάντις, σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, επανάληψη του «Τσικλιντάν» της Στέλλας Βογιατζόγλου και της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, δύο έργα Ελλήνων συγγραφέων, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Στην Παιδική Σκηνή: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα, σαν το σκύλο με τη γάτα» του Γιάννη Καλατζόπουλου, σε σκηνοθεσία του ίδιου, βασισμένο στο έργο του Σαίξπηρ.

Το καλοκαίρι του 2005: «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη με τον Θύμιο Καρακατσάνη, που θα κάνει πρεμιέρα στις 5 Ιούλη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και θα παρουσιαστεί στις 22 και 23 Ιούλη στην Επίδαυρο. «Ουζερί Τσιτσάνης Παύλου Μελά 22» του Γ. Σκαμπαρδώνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 25 Σεπτέμβρη μετά από περιοδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ