Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να αποσυρθεί το σ/ν για τον Οργανισμό

Κοινή συνέντευξη του Συλλόγου Αρχαιολόγων και της ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΥΠΠΟ

Η πύλη των αρχαίων Μυκηνών

Eurokinissi

Η πύλη των αρχαίων Μυκηνών
Απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμη και στην τουριστική περίοδο, αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ προανήγγειλαν οι πρόεδροι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΠΟ (ΠΟΣΥΠΠΟ) σε χτεσινή τους συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΑ, Δ. Αθανασούλης, σημείωσε πως ο σύλλογος δε βρήκε κανέναν ειδικό επιστήμονα για να μιλήσει υπέρ του ν/σ στην πρόσφατη ημερίδα του συλλόγου, εκτός του συντάκτη του νομοσχεδίου, γεγονός που δείχνει ότι κανένας ειδικός δε θεωρεί ότι το ν/σ «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση». Πρόσθεσε ότι στον ΣΕΑ καταφθάνουν συνεχώς έγγραφες διαμαρτυρίες και ψηφίσματα κατά του ν/σ από πανεπιστημιακά τμήματα και άλλους σχετικούς φορείς και υπογράμμισε ότι αυτή η καθολική αντίδραση καταρρίπτει την επιχειρηματολογία της ηγεσίας του ΥΠΠΟ περί «συντεχνιών».

Τάχθηκε ξανά κατά του ν/σ και όσον αφορά στη φιλοσοφία και στον προσανατολισμό του και για τις διοικητικές μεταβολές που επιφέρει, σημειώνοντας ότι «αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» που ορίζεται και συνταγματικά, υποβαθμίζεται το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων και παραδίδεται το παραγωγικό έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίες σε ιδιώτες και εργολάβους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΠΟ, Γ. Τσακοπιάκος, κατήγγειλε ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟ με τις ανακοινώσεις της για τις σχετικές συναντήσεις με τους συνδικαλιστές παρερμηνεύει σκόπιμα τις θέσεις τους και την κάλεσε να δώσει στον Τύπο τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά αυτών των συναντήσεων. Ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με τους εργαζόμενους και την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα του ΥΠΠΟ, ότι η ΠΟΣΥΠΠΟ είναι «ανοιχτή» για συζήτηση όλων των θεμάτων, ακόμη και για το ωράριο λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με όρο τη «διασφάλιση» των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού. Πρόσθεσε ότι η ηγεσία προωθεί ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με πρώτο βήμα τη μετατροπή σε ΝΠΔΔ των μεγάλων μουσείων που εύκολα μπορούν να μετατραπούν και σε ιδιωτικού δικαίου. Ως προς αυτό είπε αρχικά ότι μπορεί να συζητηθεί - αν τεθεί ανοιχτά από την πολιτική ηγεσία - και η μετατροπή σε ΝΠΙΔ, ωστόσο αργότερα πρόσθεσε ότι αυτή η συζήτηση θα οδηγούσε στο συμπέρασμα πως τα μουσεία «δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο εκτός από κρατικός φορέας».

Για τις ενοποιημένες Εφορείες, που προβλέπονται στο ν/σ, ο Γ. Τσακοπιάκος είπε ότι η ΠΟΣΥΠΠΟ κατέθεσε στο παρελθόν ανάλογη πρόταση, αλλά σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο από του σημερινού σχεδίου Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους αρχαιολόγους και τους αρχαιοφύλακες που μίλησαν προκύπτει ότι για τους εργαζομένους του ΥΠΠΟ, όλων των ειδικοτήτων, με το ν/σ προωθείται ανοιχτά η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας και η παιδευτική σημασία των μνημείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ