Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
Επιβάρυνση σε ασθενείς και προσωπικό

Δραματικές διαπιστώσεις των γιατρών στο Νοσοκομείο «Ελπίς», όπου - όπως και σε άλλα μικρά νοσοκομεία - έχει μετακυλιστεί το βάρος του πιλοτικού προγράμματος

«Η υποχρεωτική διακομιδή ασθενών από τα εξωτερικά ιατρεία χωρίς προηγούμενη στοιχειώδη διερεύνηση εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς», τονίζουν οι γιατροί του «Ελπίς»
«Η υποχρεωτική διακομιδή ασθενών από τα εξωτερικά ιατρεία χωρίς προηγούμενη στοιχειώδη διερεύνηση εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς», τονίζουν οι γιατροί του «Ελπίς»
Την ώρα που η κυβέρνηση επιδίδεται σε αριθμητικά τρικ για να αποδείξει την ορθότητα της πολιτικής της όσον αφορά στο νέο σύστημα των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα μικρά νοσοκομεία αρχίζουν και καταγράφουν τις δραματικές επιπτώσεις της μετακύλησης της αθλιότητας των ράντζων.

Ετσι η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο «Ελπίς» καταγράφει έντονα αρνητικές επιπτώσεις απ' το νέο σύστημα εφημεριών. Στο «Ελπίς» δεν έχουν εμφανιστεί ράντζα και έτσι οι επισημάνσεις των γιατρών αποδεικνύουν πόσο επισφαλής είναι η χρησιμοποίηση ενός μόνου κριτηρίου - δηλαδή του αριθμού των ράντζων - για την επιτυχία του νέου συστήματος εφημεριών. Στην απόφαση, που κοινοποιήθηκε στο διοικητή του νοσοκομείου και στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), τονίζεται: «Το νέο σύστημα λειτουργεί με πολλαπλάσια αύξηση των ωρών εφημερίας με επακόλουθη αύξηση των εξεταζομένων και νοσηλευομένων ασθενών δυσανάλογη των κλινών, της υλικοτεχνικής υποδομής και της στελέχωσης του νοσοκομείου, χωρίς αντίστοιχη αύξηση του ήδη ελλιπούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Κι ενώ υπάρχει αύξηση των εφημεριών ο διοικητής του νοσοκομείου χαρακτήρισε τον αναπροσαρμοσμένο αριθμό των εφημεριών «υπέρβαση χωρίς εντολή» και ζήτησε απ' τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να μην εγκρίνει την υπέρβαση. Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσιών υπακούοντας στην υπόδειξη του διοικητή αποφάσισε να μην υπογράφει προγράμματα εφημεριών που δεν είναι σύμφωνα με τον αριθμό των εφημεριών πριν απ' την αλλαγή του συστήματος.

Η εμπειρία, τονίζεται στην απόφαση των γιατρών, είναι αρνητική για τους ασθενείς αφού τους κατευθύνει στο νοσοκομείο μας που είναι μικρότερο νοσοκομείο με ήδη μικρότερη και ελλιπή στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ελλιπέστατη υλικοτεχνική υποδομή και απουσία νευραλγικών τμημάτων, όπως αξονική τομογραφία, νευρολογικό, γαστρεντερολογικό, μονάδα τεχνητού νεφρού κλπ., με άμεσο επακόλουθο αυξημένο αριθμό διακομιδών και ποιοτική μείωση της παρεχόμενης περίθαλψης. Επίσης, είναι επιβαρυντική για το ήδη ελλιπές υπηρετούν προσωπικό στο οποίο έχουν πλέον επιβληθεί όχι μόνον υπερεντατικοποίηση της εργασίας σε χώρο και χρόνο, αλλά και νέα αλλότρια καθήκοντα, όπως τηλεφωνητή, συντονιστή ΕΚΑΒ, τραυματιοφορέα, προσωπικού ασθενοφόρου, ιατρού ΕΚΑΒ κλπ. «Αυτές οι μεσαιωνικού τύπου συνθήκες εργασίας οδηγούν συνολικά στην ποιοτική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης των ασθενών», τονίζεται στην απόφαση των γιατρών.

Για την κάλυψη των αναγκών χρησιμοποιείται η φιλοξενία ασθενών σε άλλες κλινικές, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τα καρδιολογικά περιστατικά, δεν ενδείκνυται και είναι επικίνδυνη. Το νέο σύστημα συνοδεύεται, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, από «πίεση για συντόμευση του χρόνου νοσηλείας προς εξοικονόμηση ελευθέρων κλινών, γεγονός που οδηγεί σε ατελή και ημιτελή θεραπεία με αποτέλεσμα δυσάρεστα συμβάντα, αλυσιδωτές εισαγωγές σε άλλα νοσοκομεία».

«Η υποχρεωτική διακομιδή ασθενών από τα εξωτερικά ιατρεία χωρίς προηγούμενη στοιχειώδη διερεύνηση εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς και επιβαρύνει τη στελέχωση όχι μόνον των ιατρείων, αλλά και των κλινικών, αφού πολλές φορές λόγω ελλείψεων του ΕΚΑΒ οι νοσοκομειακοί ιατροί υποχρεούνται για την καλύτερη έκβαση των ασθενών να τους συνοδεύουν στα ασθενοφόρα», τονίζουν οι γιατροί και σημειώνουν ότι ο κύριος όγκος των διακομιζομένων από το ΕΚΑΒ ασθενών στα ιατρεία του νοσοκομείου γίνεται τις μεσημβρινές ώρες που η διοικητική και νοσηλευτική υποστήριξη είναι ανεπαρκής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ