Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΩΔΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τα κέρδη θα βγουν από τα νοικοκυριά

Το κόστος απόσβεσης των ιδιωτικών «επενδύσεων», τα προσδοκώμενα κέρδη και τα κίνητρα που χορηγούνται στο μεγάλο κεφάλαιο θα επιδράσουν καταλυτικά και στα τιμολόγια

Συνυφασμένη με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον για τους οικιακούς καταναλωτές, είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η είσοδος στην παραγωγή και εμπορία νέων «παικτών», που προσδοκούν σημαντικά κέρδη, σε αντιστοιχία με τα τεράστια ποσά που κυκλοφορούν στην αγορά, θα εκφραστεί στα τιμολόγια, σε συνδυασμό και με τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει τους ιδιώτες για να συμμορφωθεί με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Μ. Καραμανής, ο οποίος παρουσίασε χτες βασικά σημεία των νέων Κωδίκων Ηλεκτρικής Ενέργειας, δήλωσε ότι η τιμή μπορεί να διατηρηθεί εκεί που βρίσκεται ή τουλάχιστον να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τη διαμόρφωσή της εάν επιχειρούνταν με τα σημερινά δεδομένα η αναπλήρωση του υπό γήρανση εξοπλισμού παραγωγής ηλεκτρισμού. Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι θα παραμείνει «ουδέτερη τα επόμενα 2-3 χρόνια». Κι αυτό είναι αναμενόμενο καθώς αυτό το χρονικό διάστημα απαιτείται προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ιδιωτικές μονάδες, να μπουν στην παραγωγή και να λειτουργήσει το όλο σύστημα. Τότε θα αρχίσουν και τα ...παρατράγουδα, όπως έδειξε και η εμπειρία του ΟΤΕ με τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια.

Την ίδια ώρα ο κίνδυνος ενός νέου μπλακ-άουτ δεν αποκλείστηκε από τον πρόεδρο της ΡΑΕ, αν και η κατάσταση είναι καλύτερη από πέρσι. Ωστόσο, η ελλειμματικότητα ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο τμήμα της χώρας δημιουργεί και τις κατάλληλες προϋποθέσεις δικαιολόγησης της πριμοδότησης των ιδιωτών οι οποίοι θα παράγουν και θα πωλούν ηλεκτρισμό σε αυτή την περιοχή. Ειδικότερα, οι νέοι κώδικες προβλέπουν ότι την επίμαχη περίοδο των περίπου 130 ωρών που εκτιμάται ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του νότιου τμήματος της χώρας, οι ιδιώτες που θα προσφέρουν ρεύμα θα αμείβονται έως και 1,5 φορά παραπάνω για κάθε KW από την ανώτατη τιμή που θα έχει διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή. Κι αυτό είναι μια τεχνητή οροφή που θέτει η ΡΑΕ προκειμένου να ...περιορίσει τις τυχόν απαιτήσεις των ιδιωτών τις κρίσιμες ώρες!!!

Πρόκειται για μια ακόμη «παρενέργεια» των νέων κωδίκων που υπηρετούν την κοινή κυβερνητική και κοινοτική επιδίωξη ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου με κάθε τρόπο ώστε να κερδοσκοπήσει με την ενέργεια, που θα αποτελέσει και ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Ο Μ. Καραμανής μίλησε για απαιτήσεις από τους ιδιώτες αλλά και «ανταμοιβή», προσθέτοντας ότι σε αυτούς που επιτρέπεται η είσοδος στην αγορά «υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα. Ο σχεδιασμός μας δεν έχει ικανοποιήσει κανέναν πλήρως, ελπίζουμε να μην απογοήτευσε κανέναν πλήρως. Επιδιώξαμε ισορροπία στην ικανοποίηση των διαφόρων οικονομικών συμφερόντων».

Μια από τις ανταμοιβές των ιδιωτών θα είναι και η σημαντική μείωση της επιβάρυνσής τους για τη συντήρηση και λειτουργία του συστήματος μεταφοράς, στο οποίο θα συνεισφέρουν με 15% αντί για 30% που ισχύει σήμερα. Πρακτικά, η επιβάρυνσή τους θα περιοριστεί στα 37,5 εκατ. ευρώ το χρόνο από 75 εκατ. ευρώ. Η διαφορά θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, ενώ οι ιδιώτες που θα κατασκευάσουν μονάδες στο νότιο τμήμα θα επιβαρύνονται μόνο με το 2% και το υπόλοιπο 13% θα αφορά στις μονάδες του βορρά.

Ο Μ. Καραμανής αναφέρθηκε και στο μέτρο που προωθείται από τη ΔΕΗ και το υπουργείο Ανάπτυξης για μείωση της τιμής στους μεγάλους καταναλωτές που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους τις ώρες αιχμής το καλοκαίρι. Το μέτρο θα ισχύσει μόνο για 300 μεγάλους καταναλωτές, λόγω τεχνικών περιορισμών και αναμένεται να εξοικονομηθούν 150-200 MW. Ο κίνδυνος των πολλαπλών τιμολογίων μελλοντικά, όταν το μέτρο θα επεκταθεί και στους οικιακούς καταναλωτές, είναι δεδομένος, όπως και η αδυναμία των νοικοκυριών να αυξομειώνουν την κατανάλωσή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφεληθούν.

Οι νέοι κώδικες στάλθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ