Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»
Χέρι - χέρι για το ξεπούλημα Βρυξέλλες - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να εκτελέσει τη χτεσινή απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που καλεί την παλιά ΟΑ να επιστρέψει 194 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο για ενισχύσεις που εισέπραξε από το 1994 έως το 2002

«Σάρκα και οστά» πήραν χτες οι χρόνιες μεθοδεύσεις των Βρυξελλών και των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, για το στραγγαλισμό και την πλήρη απαξίωση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), προς όφελος των πολυεθνικών στον τομέα των αερομεταφορών. Η «πολιτική πυγμής» που επιδεικνύουν οι Βρυξέλλες για την ΟΑ, εκφράστηκε χτες με την καταδικαστική απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τη χτεσινή απόφασή του, έκρινε «ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά» την υποστήριξη που παρείχε το δημόσιο προς την εταιρία την περίοδο 1994 - 2002, αλλά και την ανοχή που επέδειξε στη μη καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, μισθωμάτων και τελών αεροδρομίων, ΦΠΑ και τους φόρους αεροδρομίου (σπατόσημο) και καυσίμων. Βάσει της απόφασης αυτής, η παλιά Ολυμπιακή οφείλει να ξεπληρώσει άμεσα το χρέος της στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του επιτρόπου Μεταφορών Ζακ Μπαρό, ανέρχεται στα 194 εκατ. ευρώ. Πρόκειται καθαρά για ένα ακόμα χτύπημα της ΕΕ σε βάρος της ΟΑ και των εργαζομένων στην ΟΑ, το οποίο - εκτός των άλλων - διευκολύνει το δρομολογημένο ξεπούλημα της εταιρίας και των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του Ομίλου. Πάντως, το πρόστιμο αυτό, που επέβαλε το ευρωπαϊκό δικαστήριο, είναι εντελώς αυθαίρετο και προς επικύρωση αυτού, υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και η πρώην αρμόδια επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο, απαντώντας σε Ερώτηση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, είχε αναγκαστεί να ομολογήσει δημόσια ότι αν υπάρχει κάποιο χρέος, είναι το χρέος που έχει το ελληνικό δημόσιο προς την «Ολυμπιακή»!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εκφράζοντας την πλήρη υποταγή της στις Βρυξέλλες, αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ότι «δεν άσκησε παρέμβαση υπέρ της ΟΑ» ώστε να εξασφαλίσει «αναστολή της καταδικαστικής απόφασης», στο «διά ταύτα» δηλώνει ότι θα «προχωρήσει σε όποιες πράξεις απαιτούνται για τη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου». Αξιοσημείωτη εδώ είναι η αναφορά αρμόδιου κυβερνητικού στελέχους ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι «να μη βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες υπάλληλοι της ΟΑ» και ότι για το λόγο αυτό «υπάρχει, ήδη, πλήρης σχεδιασμός των υπουργείων Μεταφορών και Απασχόλησης που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους»!

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας υποστήριζαν πως η καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν επηρεάζει τον εν εξελίξει διαγωνισμό, ενώ στο ερώτημα ποιος θα καταβάλλει το πρόστιμο, έλεγαν πως θα γίνει... συμψηφισμός με επιβάρυνση του Δημοσίου. Δηλαδή, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «φορτώσει» στον ελληνικό λαό τα βάρη μιας εγκληματικής πολιτικής και για την ΟΑ και για τους εργαζόμενους σ' αυτή, που ακολουθήθηκε χρόνια τώρα από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής, εκ των αποκλειστικά υπεύθυνων για την πορεία απαξίωσης και υπονόμευσης της ΟΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η καταδικαστική απόφαση «προκλήθηκε από δική της αμέλεια και κακούς χειρισμούς» και την καλεί να απαντήσει αν σχεδιάζει την πτώχευση της εταιρίας, με τη μέθοδο της εκκαθάρισης εν λειτουργία, προκειμένου να ικανοποιήσει τις σταθερές και μόνιμες βλέψεις των ανταγωνιστών της ΟΑ.

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Αερομεταφορών (ΕΣΚ), με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, οδηγούν στην περαιτέρω διευκόλυνση της εξαγοράς της εταιρίας. Η ΕΣΚ καλεί την κυβέρνηση να δείξει ανυπακοή και απειθαρχία στις εκβιαστικές αποφάσεις των Βρυξελλών για επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης. Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους σε άμεση αγωνιστική αντίσταση κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας και των αλληλένδετων αντεργατικών συνεπειών σε βάρος τους, μέσα από συσπειρώσεις και επιτροπές αγώνα κατά κλάδο και τόπο δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ