Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ελλιπείς οι κτηνιατρικοί έλεγχοι

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των Κέντρων Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων και των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων στο Ν. Θεσσαλονίκης και στη Β. Ελλάδα είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται: «Τα Κέντρα Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων και τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια είναι επιφορτισμένα να εξετάζουν δείγματα τροφίμων, ζώων, πτηνών ή παθολογικών υλικών που αποστέλλονται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, του ΕΦΕΤ αλλά και δείγματα τροφίμων του Ελληνικού Στρατού. Οπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν (54/18-3-05 έγγραφο του Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης) τα εργαστήρια αυτά αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα.

Προβλήματα όπως:

-- Ελλείψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού σε ποσοστό 40 - 90%, οι οποίες καλύπτονται μερικώς από εποχιακό προσωπικό, οι συμβάσεις των οποίων ή έχουν λήξει ή λήγουν σύντομα και όπως φημολογείται δε θα ανανεωθούν ακόμα και από Εθνικά Εργαστήρια αναφοράς, π.χ. στο Εθνικό Εργαστήριο Θαλάσσιων Βιοτοξινών του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας μόνο μόνιμος κτηνίατρος και δύο συμβασιούχοι 12 μηνών (οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες) ενώ το μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10 ατόμων (σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ). Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλα εργαστήρια όπως εγκεφαλοπαθειών, βρουκελλώσεων, γρίπης πτηνών κλπ. Αυτό συνεπάγεται την υπολειτουργία των υπηρεσιών που ελέγχουν εργαστηριακά τα τρόφιμα (μικροβιολογικά, ορολογικά, κατάλοιπα κλπ.).

-- Ελλειψη απαραίτητων υλικών, υποστρωμάτων, αντιδραστηρίων, ορών κλπ., για τη διενέργεια των απαιτούμενων εξετάσεων που διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία από ακατάλληλα προϊόντα εγχώρια ή εισαγόμενα, όπως τρόφιμα (σαλμονέλες, λιστέριες, κολοβακτηρίδια), άρρωστα ζώα και πτηνά (εγκεφαλοπάθειες, γρύπες πτηνών), ιχθυρά και ζωοτροφές. Αποτέλεσμα των παραπάνω ελλείψεων είναι οι έλεγχοι να γίνονται πλημμελώς και αν συνεχίσει η μη χρηματοδότηση των εργαστηρίων για την προμήθεια των απαιτούμενων υλικών υπάρχει ο κίνδυνος να μη γίνονται καθόλου έλεγχοι.

-- Ελλειψη ακόμη και των στοιχειωδών μέσων διασφάλισης προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, νεκροτομεία, εργαστήρια (απολυμαντικά, γάντια, ειδικές φόρμες κλπ.) αλλά και της Δημόσιας Υγείας, από μολύνσεις γνωστών για την επικινδυνότητάς τους μικροβίων, όπως ο βάκιλος του άνθρακα, η λιστέρια, ο βάκιλος της φυματίωσης, η βρουκέλλα, η σαλμονέλα, παράγοντες υπεύθυνοι για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και άλλων με τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή οι εργαζόμενοι αυτών των υπηρεσιών. Η λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών, οι οποίες επιτελούν πολύ σημαντικό έργο, βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο και υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσει εντελώς, με άμεσες επικίνδυνες επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Θα χρηματοδοτήσει άμεσα η κυβέρνηση με όλες τις αναγκαίες πιστώσεις τα προαναφερθέντα εργαστήρια ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και χωρίς οι εργαζόμενοι να κινδυνεύει να μολυνθούν;
  • Θα προσλάβει άμεσα όλο το αναγκαίο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ