Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Κινήθηκαν ανοδικά λόγω... αβεβαιότητας

Οι αβεβαιότητες που επικρατούν στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία (η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας επικαλείται τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των μακροοικονομικών δεικτών σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, τη σημαντική εξασθένηση των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, αλλά και των εταιρικών ομολόγων σε συνδυασμό με τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των τιμών του πετρελαίου), ώθησαν τους μεγάλους επενδυτές, στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων. Ετσι, το μήνα Απρίλη οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς διαμορφώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικά κέρδη. Σχετικά με το δυσμενές διεθνώς οικονομικό κλίμα, στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας επισημαίνεται ότι «ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας εντάθηκε και ως εκ τούτου οδήγησε τους επενδυτές σε επαναπροσδιορισμό των προσδοκιών τους σχετικά με την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη».

Η διατήρηση των τραπεζικών επιτοκίων - λειτουργούν ανταγωνιστικά με τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων - σε χαμηλά επίπεδα, ωθεί τα μεγάλα θεσμικά ταμεία προς τα κρατικά ομόλογα. Στην Ελλάδα, οι τιμές όλων των ομολόγων τον Απρίλη σημείωσαν άνοδο από 75 έως 258 μονάδες βάσης και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,83 δισ. ευρώ, από 56,06 δισ. ευρώ το Μάρτη.

  • Ενδεκα Σχέδια Νόμων με αντικείμενο τη φορολόγηση των τόκων των αποταμιεύσεων φυσικών προσώπων, κατατέθηκαν στη Βουλή στις 12 Απρίλη, τα οποία - σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας - αφορούν την κύρωση των συμφωνιών της ΕΕ με την Ελβετική Συνομοσπονδία και τα πριγκιπάτα του Μονακό, του Λιχτενστάιν και της Ανδόρας, καθώς και την κύρωση των διμερών συμφωνιών της Ελληνικής Δημοκρατίας με τα εξαρτημένα ή συνδεδεμένα εδάφη του Ενωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ