Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τον Αύγουστο οι βάσεις

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εξετάσεις στα μαθήματα γενικής παιδείας για τις δέσμες, με φυσιολογικό, κατά το υπουργείο, ποσοστό αποχής

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους του ενιαίου λυκείου και τους υποψήφιους με το σύστημα των δεσμών. Αυτό ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας με αφορμή τη λήξη των εξετάσεων με το σύστημα των δεσμών και τη σημερινή έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές της Β` και Γ` Λυκείου.

Χτες, οι υποψήφιοι της Α` και Β` Δέσμης εξετάστηκαν στη Φυσική, της Γ` Δέσμης στα Λατινικά και της Δ` Δέσμης στα Μαθηματικά. Το γενικό ποσοστό αποχής κινήθηκε στο 15%, το οποίο το υπουργείο Παιδείας θεωρεί φυσιολογικό. Στην Α` Δέσμη από τους 15.549 υποψηφίους δεν προσήλθαν οι 1.905 (12.3%), στη Β` Δέσμη από τους 3.893 οι 420 (11%), στη Γ` Δέσμη από τους 5.512 οι 910 (16.5%) και στη Δ` Δέσμη από τους 20.981 οι 3.646 (17.4%).

Οι βαθμολογίες των υποψηφίων με το σύστημα των δεσμών θα βγουν σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας μέσα στον Ιούνη και δε θα περιμένει την ολοκλήρωση και της εξέτασης στα ειδικά μαθήματα, η οποία θα γίνει από 26 Ιούνη μέχρι 3 Ιούλη.

Τα χτεσινά θέματα

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Φυσικής της Α` και Β` Δέσμης, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών επισημαίνει τα εξής: «Τα θέματα Φυσικής κρίνονται γενικά εύκολα και σαφή. Το τρίτο ζήτημα απαιτούσε αρκετές μαθηματικές πράξεις. Για ακόμα φορά διαπιστώνουμε την έλλειψη θεμάτων κρίσεως με εξαίρεση το ζήτημα 1β, τονίζει η Ενωση Ελλήνων Φυσικών. Το τέταρτο ζήτημα κρίνεται πολύ εύκολο. Οι μαθητές που είχαν διαβάσει μεθοδικά μπορούσαν να φτάσουν σε πολύ υψηλές βαθμολογίες, Εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρξουν αρκετοί μαθητές που θα αριστεύσουν», καταλήγει η Ενωση Ελλήνων Φυσικών.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα των Λατινικών, φιλόλογοι σχολίαζαν ότι οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι μπορούσαν να ανταποκριθούν. Τα ζητήματα ήταν πολλά και κάλυπταν όλο το εύρος της γραμματικής και του συντακτικού, ενώ τα τρία αποσπάσματα των περιορισμένων διδαγμένων κειμένων για μετάφραση δεν πρέπει να δυσκόλεψαν τους υποψηφίους.

Σχολιάζοντας τα χτεσινά θέματα Μαθηματικών της Δ` Δέσμης, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία επισημαίνει πως ευνοούνται οι υποψήφιοι που έχουν κατανοήσει σε βάθος όλη την ύλη και τις λεπτομέρειές της, μπορούν να συνδυάζουν διαφορετικά κεφάλαια, έχουν ευχέρεια στο λογισμό και διαθέτουν κριτικό πνεύμα. «Είναι δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά με συνέπεια η επίδοση στα Μαθηματικά να κρίνει σε σημαντικό βαθμό την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ», τονίζει η Μαθηματική Εταιρεία.

Ειδικότερα ανά ζήτημα, επισημαίνεται πως στο Ζήτημα 1 το Α υποερώτημα είναι θεωρία και το Β απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό. Στο Ζήτημα 2 το Α θεωρείται απλό και η επιτυχής λύση του Β προϋποθέτει πολύ καλή κατανόηση των εννοιών. Το Ζήτημα 3, σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, «απαιτεί αυξημένη κριτική ικανότητα. Θα πρέπει ο υποψήφιος να διακρίνει με ευχέρεια τις μεταβλητές ολοκλήρωσης και παραγώγισης». Τέλος, σε ό,τι αφορά το Ζήτημα 4, το Α υποερώτημα κρίνεται σχετικά απλό και το Β «θα δυσκολέψει αρκετούς υποψηφίους, διότι απαιτεί γνώση των λεπτομερειών της θεωρίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ