Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Αντιδράσεις για τη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας

Ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας και της γύρω περιοχής έχει προκαλέσει η προσπάθεια δημιουργίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο συγκεκριμένο χωριό από ιδιωτική εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο τον ορυκτό πλούτο (κοιτάσματα λιγνίτη) που υπάρχει εκεί, με σκοπό το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Συγκεκριμένα, η εταιρία «Ελληνική Ενέργεια Ηρακλής» με πρόσφατη πρότασή της στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στο υπουργείο Ανάπτυξης ζητά παραχώρηση άδειας για κατασκευή και λειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαταστημένης ισχύος 600 ΜW, με την καύση λιγνίτη της περιοχής. Παρά τις ανεπίσημες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων πως τελικά δε θα δοθεί η άδεια, οι κάτοικοι δεν εφησυχάζουν και αντιδρούν έντονα σε μια τέτοια προοπτική. Για το λόγο αυτό μαζί με φορείς των Δήμων Μεθώνης και Κορώνης διοργανώνουν αύριο, Σάββατο 21 Μάη, στις 6 μ.μ., ανοιχτή συγκέντρωση στο Ακριτοχώρι.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της συνθήκης του Μάαστριχτ και της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, δημιούργησαν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία καπιταλιστικών επενδύσεων, στο όνομα της «ανάπτυξης», δηλαδή της αναπαραγωγής του κεφαλαίου, της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής πολιτικής η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ή αιολική ενέργεια κλπ. στο νομό μας».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει πως «το ιδιωτικό κεφάλαιο επενδύει με μοναδικό σκοπό το μέγιστο δυνατό κέρδος, χωρίς να σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, καταληστεύοντας τον ορυκτό πλούτο της χώρας, καταστρέφοντας το περιβάλλον και τη φύση. Και αυτή η επένδυση, όπως όλες οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας (δρόμοι, αεροδρόμια, Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) κλπ.) γίνονται με επιδοτήσεις, δηλαδή, με λεφτά του ελληνικού λαού, έτσι, τα ίδια κεφάλαια των επιχειρηματιών φτάνουν μόλις στο 10% περίπου του συνολικού κόστους».

Και τονίζει: «Για το ΚΚΕ, η διέξοδος είναι μια και μοναδική: η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει κρατική περιουσία (κάτι το οποίο δε διασφαλίζει η σημερινή ΔΕΗ Α.Ε.), με λαϊκό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό που θα κατανέμει χωροταξικά τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας συνυπολογίζοντας το οικονομικό κόστος, την προστασία του περιβάλλοντος, θα αξιοποιεί ιεραρχημένα και θα αναπτύσσει τις ενεργειακές πηγές της χώρας ενάντια στην ενεργειακή εξάρτηση, θα αξιοποιεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας, θα συνεργάζεται με μαζικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του ελληνικού λαού και της ευημερίας του».

Καταλήγοντας, καλεί το λαό της Μεσσηνίας «να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, που είναι υπόλογα γιατί ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στηρίζουν τις επιλογές της ΕΕ, στους βουλευτές, δημάρχους, και τους άλλους παράγοντες που ενώ συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, κόπτονται δήθεν για τις επιπτώσεις αυτής της ίδιας πολιτικής στο λαό και στο περιβάλλον του νομού μας. Να εγκαταλείψει τα κόμματα της πλουτοκρατίας και να συσπειρωθεί με το ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, για τη Λαϊκή Εξουσία που θα θέσει τις βάσεις για τη Λαϊκή Οικονομία, στην οποία όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα είναι στην ιδιοκτησία του λαού, για την ανάπτυξη που έχει σαν στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ