Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ
Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα

Προβλέπει ότι τα ελλείμματα και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα και συνιστά μεγαλύτερο «σφίξιμο» του ζωναριού για τους εργαζόμενους

Δυσοίωνες προβλέψεις κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την εξέλιξη βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τα ελλείμματα, ο πληθωρισμός, ο ρυθμός ανάπτυξης κλπ. Επίσης, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω και το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, επικαλούμενος την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, στην τελευταία έκθεσή του - δημοσιοποιήθηκε χτες στο Παρίσι - ο ΟΟΣΑ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα, αναμένεται να «κλείσει» το 2005 στο 3,8% του ΑΕΠ και να υποχωρήσει ελάχιστα το 2006 στο 3,5%.
  • Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει από 4,2% το 2004, στο 2,8% φέτος και θα ανέβει στο 3,2% το 2006. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, τη διετία 2005-2006, με ρυθμούς πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι συντάκτες της έκθεσης, αποδίδουν την αναμενόμενη επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, στο τέλος των δαπανών που σχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε συνδυασμό με τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
  • Ο πληθωρισμός θα κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα από το 2004, καθώς το 2005 αναμένεται να αυξηθεί στο 3,7%, ενώ το 2006 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 3,3%. Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού - που μεγαλώνει την «ψαλίδα» με το μέσο όρο του κοινοτικού πληθωρισμού - αποδίδεται από τον ΟΟΣΑ στην αύξηση των φορολογικών μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση τον Απρίλη του 2005.
  • Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί, στο 10,8% το 2005 και στο 10,5% το 2006.

Τηρώντας την παράδοση, ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, συνιστά στην κυβέρνηση να επιδιώξει τη «θεραπεία» των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ετσι, αφού επισημαίνει πως η «πολύ εύθραυστη» κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος εξυγίανσης, που ανακοινώθηκε προσφάτως, στο «διά ταύτα» καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε περικοπές των κρατικών δαπανών όσο και σε νέα φορομπηχτικά μέτρα. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα αντεργατικά μέτρα, σημειώνοντας πως η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και η ενίσχυση της ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων θα συντελέσουν στην προώθηση τόσο της απασχόλησης όσο και της ανταγωνιστικότητας της χώρας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ