Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Και το ΝΑΤΟ υπέρ της «έρευνας»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΜΟΣΧΑ, ΠΕΚΙΝΟ και ΤΑΣΚΕΝΔΗ.- Το βορειοατλαντικό σύμφωνο παρενέβη χτες... ανθρωπιστικά στην κρίση του Ουζμπεκιστάν, καλώντας, μάλλον ανέξοδα, την κυβέρνηση του Ισλάμ Καρίμοφ να διενεργήσει - όπως ζήτησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών - έρευνα για τις συνθήκες της σφαγής διαδηλωτών στην Αντιτζάν και την Καρασού. Ακόμη και χτες, οι πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί των συγκρούσεων παρέμεναν «διαμφισβητούμενες». Η κυβέρνηση του Καρίμοφ εξακολουθούσε να κάνει λόγο για 169 «τρομοκράτες» νεκρούς. Οργανώσεις της αντιπολίτευσης και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνουν διάφορες εκτιμήσεις, από 500 ως 745 ως 1.000 ως «αρκετές χιλιάδες».

Ο Καρίμοφ αρνήθηκε τη διενέργεια έρευνας, για την οποία επισήμως «καλούν» επίσης και η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Πρόκειται βέβαια για μια υποκριτική στάση από μέρους τους, ειδικά της Ουάσιγκτον: η κυβέρνηση Μπους έχει επιδοτήσει τον Καρίμοφ, που έχει παραχωρήσει «γην και ύδωρ» στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού» τους πολέμου, με ουκ ολίγα εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας, από το 2001.

Χτες, θέση υπέρ του Καρίμοφ έλαβε το Πεκίνο, με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για στήριξη της κυβέρνησης της Κίνας όσον αφορά «την καταστολή των τριών δυνάμεων του αυτονομισμού, της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, εκ μέρους της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν». Αναλυτές απέδιδαν την ανακοίνωση αυτής της θέσης υπέρ της κυβέρνησης Καρίμοφ, στις «ανησυχίες» της Κίνας για δικά της ισλαμιστικά και αυτονομιστικά κινήματα, ειδικά στους κόλπους των Ουιγούρων.

Χτες η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι προέβη σε 52 συλλήψεις ανθρώπων και «συνολικά» σε 100. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σύμφωνα με καταγγελία της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), είναι και ο Σαϊτζάχον Ζαϊναμπιντίνοφ, στέλεχος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ