Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε τροχιά πρόωρων εκλογών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται πια η Γερμανία. Μετά τον αιφνιδιασμό του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, δρομολογείται η διενέργεια των εκλογών που βάσει και του χρονοδιαγράμματος που ορίζει το σύνταγμα προσδιορίζονται κατά πάσα πιθανότητα για τις 11 ή τις 18 Σεπτέμβρη.

Καθ' οδόν προς την ηθελημένη απώλεια της κοινοβουλευτικής ψήφου εμπιστοσύνης, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο σε πρόωρη αναμέτρηση, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δηλώνει ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να τεθεί προεκλογικά ζήτημα επανάληψης της τρέχουσας κυβερνητικής συμμαχίας με τους Πράσινους του Γιόσκα Φίσερ.

Η ψηφοφορία για την παροχή ή μάλλον την απώλεια ψήφου εμπιστοσύνης στη γερμανική κυβέρνηση θα λάβει χώρα την 1η Ιουλίου. Τη σχετική τακτική της ηθελημένης απώλειας ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος πρόωρων εκλογών, είχε ακολουθήσει και ο Χέλμουτ Κολ το 1983 με ψηφοφορία κατά την οποία απείχαν οι δικοί του υποστηρικτές.

Το προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αποδέχτηκε ομόφωνα χτες την πρόταση για τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για τη Γερμανία, όπως τόνισε ο πρόεδρος του SPD Φρανς Μίντεφεριγκ. «Προς τα πού πάει η Γερμανία; Θα έχουμε μία κοινωνική οικονομία της αγοράς, όπου το κοινωνική θα είναι γραμμένο με κεφαλαίο; Θα έχουμε πάγια εργατικά δικαιώματα στη Γερμανία όπως είχαμε επί δεκαετίες; Ποιο δρόμο θα πάρει αυτή η χώρα σ' αυτά και σε άλλα θέματα», τόνισε ο πρόεδρος του SPD.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Γερμανός καγκελάριος όσον αφορά στη συμμαχία με τους Πράσινους σημειώνει ότι «δε σημαίνει άρνηση της συμμαχίας με την οποία εργαστήκαμε με επιτυχία, όμως θέλω το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να αναδειχτεί ως το πιο ισχυρό» στη νέα Μπούντεσταγκ. Το 2002 αμφότεροι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι είχαν καταστήσει προεκλογικά σαφές ότι θα επαναλάβουν τη συνεργασία που εγκαινιάστηκε το 1998.

Από τις δηλώσεις Σρέντερ διεφάνη ότι η προεκλογική εκστρατεία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα έχει ως άξονα την προσωπικότητά του, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Ο Σρέντερ έσπευσε, πάντως, να συμπληρώσει ότι προετοιμάζει μία προεκλογική εκστρατεία «με επιχειρήματα και όχι με αρνητική διαφήμιση». Το Reuters επισημαίνει ότι ήδη από χτες ο Σρέντερ κατέστησε σαφές ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πρόκειται να θέσει στο στόχαστρο το «ριζοσπαστισμό της αγοράς», παρουσιάζοντας εαυτόν ως υπέρμαχο των κοινωνικών προγραμμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων!

Από πλευράς της, η συντηρητική αντιπολίτευση συνασπίζεται γύρω από την Αγγελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται να αναδειχτεί τη Δευτέρα επίσημη αντίπαλος του Σρέντερ για την καγκελαρία. «Ολα καταλήγουν σε ένα ερώτημα. Ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες για να κάνει τη Γερμανία και πάλι ισχυρή; Σε αυτό το ερώτημα είμαστε βέβαιοι», δηλώνει η επικεφαλής της CDU που φαίνεται να έχει και τη στήριξη της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης - (CSU) αν και επισήμως το χρίσμα θα το πάρει αργότερα.

Τέλος, το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού PDS ελπίζει ότι με επικεφαλής τον δημοφιλή Γκρέγκορ Γκίζι θα επιστρέψει στην Ομοσπονδιακή Βουλή, στην οποία εκπροσωπείται τώρα με δύο μόνο βουλευτές χάριν της ειδικής ρύθμισης που ισχύει για την Ανατολική Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ