Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εντείνονται τα μηνύματα ενότητας και οι... «περίεργες» επιθέσεις

Από ύποπτη επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη

Associated Press

Από ύποπτη επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντείνονται οι πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ, κυρίως βορείως της Βαγδάτης, με ορισμένες από αυτές να θέτουν σειρά ερωτηματικών για την επιλογή του στόχου αλλά και τα κίνητρα των δραστών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μιας τέτοιας «περίεργης» επίθεσης, είναι η διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε κεντρικό σημείο της συνοικίας Μουαλμίν του Ταλ Αφάρ.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 25, σχεδόν όλοι πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της συνοικίας για να βοηθήσουν συμπολίτες τους των οποίων τα σπίτια είχαν δεχτεί επίθεση με όλμους. Η συγκεκριμένη συνοικία κατοικείται κυρίως από σιίτες Κούρδους και Τουρκομάνους. Και αυτή η επίθεση, όπως και η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από σιιτικό τέμενος στη Μαχμουντίγια, επίσης τη Δευτέρα, σημειώνονται τη στιγμή που οι θρησκευτικοί ηγέτες σουνιτών και σιιτών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία δίνοντας μήνυμα ενότητας και καταδικάζοντας όλους όσοι πραγματοποιούν τέτοιου είδους επιθέσεις με στόχο «να προκαλέσουν θρησκευτικό διχασμό στη χώρα, προφανώς όχι προς όφελος του ιρακινού λαού αλλά των κατακτητών».

Το μπαράζ επιθέσεων της Δευτέρας συνεχίστηκε και χτες. Στη Βαγδάτη, στη συνοικία Αλαουίγια, σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες από έκρηξη βόμβας. Ενας τέταρτος σκοτώθηκε σε άλλο σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας από πυρά ενόπλων. Στη συνοικία Καράντα, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 8.

Αλλοι 3 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στο Ραμάντι, τα ξημερώματα. Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας, 4 ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά ανταρτών στην πόλη Χάσουα, νοτίως της Βαγδάτης. Στο χωριό Χουρίγια χτες 4 Ιρακινοί πολίτες και ένα παιδί βρέθηκαν εκτελεσμένοι, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Στη Μοσούλη βόμβα εξερράγη ενώ γινόταν προσπάθεια εξουδετέρωσής της, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός αστυνομικός και να τραυματιστούν σοβαρά 3 συνάδελφοί του.

Τόσο στη Μοσούλη όσο και στις δυτικές συνοικίες της Βαγδάτης, κατοχικές δυνάμεις και άνδρες του ιρακινού στρατού συνέχισαν, χτες, τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις. Επισήμως, έχουν ανακοινωθεί, συνολικά, 515 συλλήψεις. Τέλος, χτες, με ανακοίνωση στο διαδίκτυο η οργάνωση που αυτοαποκαλείται «παρακλάδι» της αλ Κάιντα στο Ιράκ, υποστηρίζει ότι ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο Ιορδανός καταζητούμενος που θεωρείται επικεφαλής της, είναι τραυματίας.

«Ολα καλά» για το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών

«Η κατάσταση στο Ιράκ έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη στην αποτελεσματικότερη δράση των αμερικανικών δυνάμεων... από την ατμόσφαιρα απόγνωσης που επικρατούσε την άνοιξη του 2004, σήμερα επικρατεί μια "συνετή ελπίδα" για ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα...». Αυτό υποστηρίζει στην ετήσια έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που εδρεύει στο Λονδίνο, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι «το επιθετικό πρόγραμμα Μπους για προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, παρά τους διχασμούς και τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα του, αποδείχτηκε αυξημένης αποτελεσματικότητας και απομένει να φανεί αν θα υπάρξει καθαρό κέρδος».

Στην έκθεση, επίσης, αναφέρεται ότι η αμερικανική εισβολή και κατοχή στο Ιράκ «επηρέασε θετικά τις εξελίξεις στο Λίβανο και στο Παλαιστινιακό» ενώ χρεώνει, μόνο, στην Ουάσιγκτον «μικρή αποτελεσματικότητα στον πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας». Την ίδια στιγμή, βέβαια, επιτροπή του ΟΗΕ που επιβλέπει την «ανοικοδόμηση του Ιράκ» υποστηρίζει με έκθεσή της ότι γίνεται κακοδιαχείριση των χρημάτων, ότι πολλά χρήματα διοχετεύονται στην ασφάλεια αντί στην ανοικοδόμηση και ότι ακόμη και η πετρελαϊκή παραγωγή βρίσκεται σε κατώτερα επίπεδα από ό,τι πριν από την εισβολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη (2013-08-29 00:00:00.0)
Μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων (2013-08-17 00:00:00.0)
Μπαράζ αιματηρών επιθέσεων στη Βαγδάτη (2007-01-17 00:00:00.0)
Κατοχικές «εκκαθαρίσεις» παντού (2004-10-06 00:00:00.0)
Πολλά ερωτηματικά (2004-08-03 00:00:00.0)
Κατά των κατακτητών ο σιιτικός θρήνος (2003-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ