Σάββατο 28 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αναζητώντας συναίνεση στην «αξιολόγηση»

Σε μια προσπάθεια αναζήτησης συναίνεσης στην προωθούμενη «αξιολόγηση» της ανώτατης εκπαίδευσης επικεντρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στην εκδήλωση που έγινε χτες για τα 50 χρόνια λειτουργίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί, όμως, έξω από το χώρο της εκδήλωσης, «τσαλάκωσαν» από την πρώτη στιγμή την επιχειρούμενη συναίνεση.

Ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές και διεθνείς «τάσεις» και τις δήθεν ανάγκες της εποχής, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την ανάγκη του κεφαλαίου για ακόμα πιο υποταγμένους κι εύκολα εκμεταλλεύσιμους εργαζόμενους - προσπάθησε να νομιμοποιήσει τη «διάλυση» της ανώτατης εκπαίδευσης. Λίγες μόνο μέρες μετά τη σύνοδο του Μπέργκεν, όπου οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη διαδικασία της Μπολόνια κατέληξαν σε μέτρα - οδοστρωτήρα του χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, απαξίωσης των πτυχίων και υποκατάστασης της μόρφωσης από μισο - καταρτίσεις, ο Κ. Καραμανλής δήλωνε ότι η «αξιολόγηση», που θα αποτελέσει το μοχλό εφαρμογής των παραπάνω, «έχει ως στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών Παιδείας που παρέχονται από την Ανώτατη Εκπαίδευση».

Περιέγραψε δε ως τη βασικότερη αιτία «για την αναξιοπιστία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» το «ότι από το ελληνικό Πανεπιστήμιο απουσιάζει η άμιλλα, λείπουν τα κίνητρα για μεγαλύτερη προσπάθεια», επιχειρώντας για μια ακόμα φορά να μετατοπίσει την ευθύνη για τα αδιέξοδα που η υποχρηματοδότηση και η πολιτική της προηγούμενης και τωρινής κυβέρνησης έχουν συσσωρεύσει. Εμφάνισε δε, ως λύση την «αξιολόγηση», που έχει ήδη οδηγήσει σε άλλες χώρες τα πανεπιστήμια σε μια αγοραία λογική ανταγωνισμού και στην υπαγωγή τους στις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Ο Κ. Καραμανλής εξήγγειλε, για μια ακόμα φορά, την ίδρυση του «Διεθνούς Πανεπιστημίου» στη Θεσσαλονίκη, ενός εγχειρήματος που σχεδιάζεται, προκειμένου να υπηρετήσει το στόχο της οικονομικής «διείσδυσης» στα Βαλκάνια. Και ενώ τα Πανεπιστήμια ασφυκτιούν από την υποχρηματοδότηση, αδυνατώντας να καλύψουν και βασικές λειτουργίες, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού περιορίζεται να εξαγγείλει «εκπτώσεις» για πρόσβαση στο ίντερνετ σε φοιτητές και δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ στους φοιτητές που θα αριστεύσουν...

Αγωνιστική υποδοχή

Με παράσταση διαμαρτυρίας «υποδέχτηκε» το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης τον πρωθυπουργό έξω από το Μέγαρο Μουσικής, που ήταν ζωσμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν άφηναν να πλησιάσει κανείς στο χώρο, ενώ έκαναν ελέγχους σε αυτοκίνητα και περαστικούς. Οι φοιτητές, κρατώντας ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Μπλόκο στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ διεκδικούμε Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», φώναζαν συνθήματα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ