Σάββατο 28 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Το παλλαϊκό κίνημα Παιδείας θα δώσει τη λύση»

Εξορμήσεις ενημέρωσης των εργαζομένων, σήμερα και αύριο, από τα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σε κάθε γονιό, σε κάθε εργαζόμενο απευθύνονται οι φοιτητές και σπουδαστές που σήμερα και αύριο οργώνουν τις γειτονιές σε κάθε νομό και πόλη της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουν για τη σφοδρή επίθεση που δέχεται η Παιδεία. «Σας απευθυνόμαστε εμείς, τα παιδιά σας, οι αυριανοί επιστήμονες, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης...», ξεκινάει η προκήρυξη των Πανελλαδικών Συντονιστικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, που διοργανώνουν την εξόρμηση.

Πρώτος στόχος αυτής της «επιθετικής» εξόρμησης είναι να αποκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους για τη σταδιακή κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, το κουρέλιασμα των πτυχίων, τη μετατροπή της μόρφωσης σε δεξιότητες και φτηνή κατάρτιση και την υποταγή της έρευνας στις ανάγκες του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. «Αυτή είναι η στρατηγική της Μπολόνια, η πολιτική της ΕΕ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που υπηρετούν πιστά από το 1999 οι κυβερνήσεις στη χώρα. Σε κάθε Σύνοδο, αυτό που κάνουν είναι να παίρνουν και νέα μέτρα, για να επιταχύνουν. Ετσι και φέτος, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, αποφάσισαν τα νέα μέτρα και επιβεβαίωσαν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να υποταχτούν σε έναν κύριο στόχο μέχρι το 2010: Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους!», επισημαίνουν φοιτητές και σπουδαστές στο ενημερωτικό υλικό τους.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται και για την παγίδα της «αξιολόγησης», η οποία όπου έχει εφαρμοστεί, «έχει οδηγήσει σε αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων και σε συνολική κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Οχι μόνο δεν έχει φέρει τον καθηγητή στην αίθουσα, αλλά τον έχει κάνει μάνατζερ, να τρέχει από επιχείρηση σε επιχείρηση και να παίρνει έρευνες κατά παραγγελία». Σ' αυτό το σημείο αναφέρονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα «αξιολόγησης» εκείνο της Αγγλίας, όπου μέσα σε 6 χρόνια έκλεισαν 79 τμήματα, με τους φοιτητές να πετιούνται στο δρόμο και της Δανίας, όπου δύο καθηγητές του Τμήματος Οδοντιατρικής απολύθηκαν επειδή δεν έβγαλαν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε έρευνα που πλήρωσε η εταιρία τσίχλας «V6».

«Μας θέλουν φτηνό - ευέλικτο εργατικό δυναμικό, για να τους προσφέρουμε με όσο δυνατό μικρότερο κόστος, όσο δυνατό μεγαλύτερα κέρδη. Σκοπός τους: Αμύθητα πλούτη για αυτούς, φτώχεια, ανεργία και αμάθεια για μας», υπογραμμίζουν φοιτητές και σπουδαστές και καλούν εργαζόμενους, γονείς, αγρότες, καθηγητές να απαντήσουν δυναμικά με παλλαϊκό κίνημα Παιδείας, διεκδικώντας: Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, έρευνα προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, πανεπιστήμια προς όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ