Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Πορεία εξόντωσης για τις μικρές επιχειρήσεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την τάση μείωσης του αριθμού των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία

Η πίεση που ασκεί η αντιλαϊκή πολιτική στους αυτοαπασχολούμενους και γενικότερα στους μικρούς ΕΒΕ αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια και στην τάση μείωσης των μικρών επιχειρήσεων. Αποκαλυπτικά, από αυτή την άποψη, αποτελούν και τα στοιχεία της μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την εξέλιξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που παρουσιάστηκαν χτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ενώ στην περίοδο 1981 - 1992 το μερίδιο των μικρών επιχειρήσεων αυξανόταν σε βάρος των μεσαίων και των μεγάλων μονάδων (σε αριθμό, απασχόληση και προστιθέμενη αξία) από το 1993 μέχρι και το 1999 άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν, για την περίοδο μεταξύ 1981 - 1999 να μειωθεί κατά 1,15% ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατά περίπου 4% ο αριθμός των απασχολουμένων και της προστιθέμενης αξίας σ' αυτές τις επιχειρήσεις.

Οι παρατηρήσεις της μελέτης του ΚΕΠΕ, που έγινε από τον Σ. Χανδρινό σε συνεργασία με τους Κ. Αλτίνογλου και Α. Πεπέ, εναρμονίζεται τόσο με την εμπειρία των ίδιων των μικρών ΕΒΕ, που βλέπουν τα τελευταία χρόνια να επιδεινώνεται η θέση τους, όσο και με τα στοιχεία για τη μείωση του τζίρου και των κερδών στις μικρές επιχειρήσεις. Αναδεικνύουν, επίσης, περίτρανα τις επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, παρά τις φραστικές κορόνες του δικομματισμού για τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών. Ειδικά αυτή την περίοδο, η επίθεση έχει ενταθεί, τόσο με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις - την ίδια ώρα που μειώνονται οι συντελεστές για τις μεγάλες επιχειρήσεις - όσο και με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Πρόκειται για παρεμβάσεις που σηματοδοτούν την έναρξη ενός κύκλου καταστροφής των μικρών επιχειρήσεων και ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς συνδυάζονται και με μεγαλύτερη στήριξη των πολυεθνικών που πολλαπλασιάζουν αυτή τη στιγμή την παρουσία τους με νέα υπερκαταστήματα.

Στη μελέτη του ΚΕΠΕ επισημαίνεται η άποψη ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο - μεγαλύτερο - μέγεθος, προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό και προτείνεται η ενίσχυσή τους, προκειμένου να υπάρξει μεγέθυνση. Αυτή, εξάλλου, είναι και η πολιτική θέση της κυβέρνησης που, όταν αναφέρεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάγκη στήριξής τους, δεν έχει σε καμία περίπτωση υπόψη της τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που θεωρούνται το λιγότερο ...αναχρονιστικοί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της μελέτης του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με τα οποία:

  • Ο μέσος κύκλος εργασιών - που για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ήταν μόλις 328.915 ευρώ - διαμορφώνεται στα 22.964.159 ευρώ στις μεσαίες και εκτινάσσεται στα 215.452.992 ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Από το σύνολο των επιχειρήσεων στη χώρα - κάθε μεγέθους - οι μισές (50,4%) ανήκουν σε αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, το 93,1% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις (απασχολούν δηλαδή από 0 έως 9 εργαζόμενους) και το 5,9% είναι μικρές επιχειρήσεις. Οι μεσαίες και μεγάλες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των επιχειρήσεων, από τις οποίες οι μεσαίες αποτελούν το 0,3%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ