Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Η «αξιολόγηση» να μείνει στα χαρτιά

«Μέχρι το Μπέργκεν να ακουστεί καλά: η αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά», «εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Τα συνθήματα έπεφταν «βροχή» και έδιναν έντονο τον παλμό της χτεσινής κινητοποίησης των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας. Η απαίτησή τους ήταν ξεκάθαρη: απόσυρση του νομοσχεδίου για την «αξιολόγηση», όχι στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

Φοιτητές και σπουδαστές από σχολές της Αθήνας με πρωτοβουλία των Πανελλαδικών Συντονιστικών ΑΕΙ και ΤΕΙ και με αποφάσεις συλλόγων και επιτροπών αγώνα, συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στα Προπύλαια, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου που έγινε στο Μπέργκεν της Νορβηγίας και στα νομοσχέδια της ελληνικής κυβέρνησης που υλοποιούν αυτές τις αποφάσεις. Με τη λεγόμενη «αξιολόγηση» πανεπιστημίων και ΤΕΙ και την εφαρμογή της δήθεν «διά βίου μάθησης», προωθείται ουσιαστικά η πολυδιάσπαση, η υποβάθμιση και η ιδιωτικοποίηση των σπουδών, γι' αυτό και οι φοιτητές απαιτούν την απόσυρσή τους.

Γιατί αυτό που επί της ουσίας θα «αξιολογείται» θα είναι το κατά πόσον τα ιδρύματα προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, κατά πόσον οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα αποτελούν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό και η έρευνα θα επιφέρει γιγάντωση των κερδών των πολυεθνικών. Ακριβώς επειδή τα πτυχία θα υποβαθμιστούν τόσο ώστε δε θα πιστοποιούν ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, η κυβέρνηση προσπαθεί να φτάνει με τη λεγόμενη «διά βίου εκπαίδευση» ένα πολυδαίδαλο σύστημα διαρκών καταρτίσεων το κόστος των οποίων θα επωμίζονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να έχουν μια ελπίδα στην αναζήτηση εργασίας. Ολα τα παραπάνω περιγράφονται πολύ αναλυτικά στα επίσημα κείμενα που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή σύνοδο του Μπέργκεν, η κυβέρνηση τα έχει συνυπογράψει και έρχεται τώρα να τα εφαρμόσει και στη χώρα μας.

Γι' αυτό και οι φοιτητές αντιδρούν σε όλα αυτά και διεκδικούν την ανώτατη εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, θέλουν πτυχία με αξία και δουλιά με δικαιώματα, σπουδές υψηλού επιπέδου εξ ολοκλήρου δημόσιες και δωρεάν. Μαζί τους σ' αυτόν τον αγώνα θέλουν τους γονείς τους κι όλους τους εργαζόμενους, σ' ένα δυναμικό παλλαϊκό κίνημα Παιδείας, που θα διεκδικήσει δυναμικά λύσεις. Ετσι και στη χτεσινή κινητοποίηση, διαδήλωσαν μαζί με τους φοιτητές εργαζόμενοι και καθηγητές ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας. Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, παραβρέθηκε και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Ανδρεόπουλος.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.30 μ.μ. και από τις οδούς Πεσματζόγλου και Σταδίου κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα. Αντιπροσωπεία των φοιτητών ανέβηκε στο υπουργείο Παιδείας και επέδωσε το ψήφισμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τη λεωφόρο Αμαλίας, όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για τη διά βίου εκπαίδευση ήδη έχει ξεκινήσει να συζητείται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και την επόμενη βδομάδα αναμένεται να πάρει σειρά το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση. Οι φοιτητές δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προχωρήσουν σε νέα συλλαλητήρια τις μέρες που τα νομοσχέδια θα συζητιούνται στην ολομέλεια της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ