Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ενταση και γενίκευση της αντεργατικής επίθεσης

Προάγγελο έντασης και γενίκευσης της αντεργατικής επίθεσης αποτελεί η κατάπτυστη συμφωνία, που υπέγραψαν οι εργατοπατέρες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, με τη Διοίκηση της επιχείρησης. Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία, η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» ανακοίνωσε τα δικά της αντιδραστικά σχέδια, για μείωση των μισθών και συρρίκνωση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.

Η συμφωνία στον ΟΤΕ ανατρέπει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και βάζει οριστικά τέλος στο καθεστώς μονιμότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στο εξής «το προσωπικό προσλαμβάνεται... με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου». Ακόμα, επιτρέπει στον ΟΤΕ «να προσλαμβάνει έκτακτο προσωπικό, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου», ανοίγοντας το δρόμο για τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ρυθμίσεις, που ενισχύουν την ασυδοσία του εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να προσλαμβάνει και να απολύει κατά βούληση. Και έτσι, να επιβάλλει ακόμα χειρότερους όρους εργασίας με στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων για ακόμα περισσότερα κέρδη.

Από την κατάργηση της μονιμότητας και την πρόσληψη των νέων εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ο ΟΤΕ κερδίζει 25.000 ευρώ ανά εργαζόμενο το έτος. Από τη μείωση του προσωπικού - μέσω «εθελουσίας εξόδου» - σε συνδυασμό με την κατάργηση της μονιμότητας θα προκύψει για τον ΟΤΕ άμεση ετήσια εξοικονόμηση 175 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συμφωνία του ΟΤΕ αποτελεί και το μοντέλο για το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων στον ευρύτερο δημόσιο και πρώην δημόσιο τομέα, και όχι μόνον. Αντίστοιχα, και η σύμβαση στα «Ελληνικά Πετρέλαια». Η Διοίκηση προτείνει «αυξήσεις» στο βασικό μισθό μόλις 1,8% για το 2005! Επίσης, την αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων με στόχο τη μείωση των μισθών για τους νεοπροσλαμβανόμενους (σήμερα ο πρώτος βασικός μισθός ενός νεοπροσλαμβανόμενου στον τομέα της παραγωγής είναι περίπου 900 ευρώ. Με την πρόταση της διοίκησης, ο μισθός αυτός διαμορφώνεται στα 610 ευρώ).

Επιπλέον, η προτεινόμενη σύμβαση στοχεύει στην κατάργηση της υποχρεωτικής μισθολογικής εξέλιξης λόγω τριετίας. Και στην κατάργηση, ουσιαστικά, των επιπλέον ρεπό των εργαζομένων, αφού, όταν τα δουλεύουν, θέλει να τους πληρώνει με απλό ωρομίσθιο και όχι με την προβλεπόμενη σημερινή προσαύξηση. Αλλά και να μη δίνει ρεπό σε όσους δουλεύουν αργίες, όπως συμβαίνει σήμερα. Ειδικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους, τα επιδόματα πολυετίας και βάρδιας καταργούνται. Τέλος, θέλει να βγάλει εκτός συλλογικών συμβάσεων τους προϊσταμένους Τμημάτων και τους αναπληρωτές προϊσταμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ