Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεπούλημα διατηρητέου και ... κλειστό μουσείο

Στο ξεπούλημα του διατηρητέου κτιρίου, επί της οδού Βασ. Ολγας 105 στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παραχώρησε το ελληνικό δημόσιο στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος τώρα το ξεπουλά έναντι 3.500.000 ευρώ, αναφέρεται Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη στον υπουργό Πολιτισμού.

«Οπως είναι γνωστό, ελάχιστα στοιχεία από την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης έχουν απομείνει, αφού έχουν καταστραφεί κάτω από την ασυδοσία των δραστηριοτήτων της αντιπαροχής», τονίζεται στην Ερώτηση.

Οπως καταγγέλλει ο κομμουνιστής βουλευτής «το κτίριο, γνωστό για τη μεγάλη ιστορία του αλλά και τη θαυμάσια αρχιτεκτονική του, παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο δωρεάν στον Ερυθρό Σταυρό και αναπαλαιώθηκε με χρήματα του Δημοσίου. Σήμερα, ο Ερυθρός Σταυρός, στα πλαίσια "αξιοποίησης" της "περιουσίας" του, το ξεπουλά έναντι 3.500.000 ευρώ. Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου ανήκει στο λαό του και δεν κοστολογείται».

«Για την εξέλιξη αυτή, σοβαρότατες ευθύνες φέρουν η δημοτική αρχή του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Νομαρχία, οι οποίες, αντί να διεκδικήσουν την παραχώρησή του στο δήμο και την αξιοποίησή του προς όφελος του λαού της, αδρανούν, εκφράζοντας μόνο ευχές», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Πολιτισμού: «Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αποτρέψει την πώληση του κτιρίου σε ιδιώτη, την παραχώρησή του στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την αξιοποίηση του προς όφελος του λαού της πόλης».

Με άλλη Ερώτηση του ΚΚΕ, από τους βουλευτές Νίκο Γκατζή και Τάκη Τσόγκα, τίθεται στον υπουργό Πολιτισμού το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, που αν και έτοιμο εδώ και τρία χρόνια, δε λειτουργεί! Οι βουλευτές σημειώνουν ότι «ήδη, το κτίριο εμφανίζει φθορές, όπως υγρασία, απολέπιση επιχρισμάτων και βαφών των τοίχων». Οτι «το κτίριο δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς δεν έχει κατασκευαστεί ο απαραίτητος για τη λειτουργία του μουσείου υποσταθμός της ΔΕΗ και η τοποθέτηση σε αυτόν του απαιτούμενου εξοπλισμού».

Ακόμα επισημαίνουν ότι «δεν έχει προχωρήσει και η εσωτερική διαμόρφωση των χώρων έκθεσης των αρχαιολογικών ευρημάτων, με βάση τις σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό γιατί δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί το μουσείο, πότε θα γίνει αυτό, πότε θα παραληφθεί το μουσείο από το ΥΠΠΟ, αν έχουν εξασφαλιστεί και πόσα χρήματα για τη διαμόρφωση των εκθεσιακών χώρων, για την ασφάλεια και φύλαξη των αρχαίων και θα λειτουργήσει το μουσείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να διασωθεί και να διαφυλαχθεί το έργο του Δ. Κατσικογιάννη (2022-04-15 00:00:00.0)
Χρέος τιμής στον μεγάλο γλύπτη (2007-11-04 00:00:00.0)
Ανοίγει ο δρόμος σε ιδιώτες (1998-08-13 00:00:00.0)
Κλειστό σύγχρονο κτίριο του ΟΤΕ (1997-08-20 00:00:00.0)
Ανάγκη ενίσχυσης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (1996-03-30 00:00:00.0)
"Θα" υπουργείων σε ερωτήσεις του ΚΚΕ (1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ