Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα μουσεία ... ίδια αντιδραστική πολιτική

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, έξω από το Νομισματικό Μουσείο (Ιλίου Μέλαθρον)
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, έξω από το Νομισματικό Μουσείο (Ιλίου Μέλαθρον)
«Θερμή» αγωνιστική υποδοχή επιφύλαξαν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ οι εργαζόμενοι στο Νομισματικό Μουσείο, κατά την είσοδό της στο χώρο για την ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ, με θέμα «Τα νέα μουσεία στην Ελλάδα».

Πρόκειται για τους 36 συμβασιούχους συντηρητές που εργάζονται στη συντήρηση του Ιλίου Μελάθρου, του κτιρίου δηλαδή που στεγάζει το μουσείο, οι οποίοι διανύουν ήδη τον τρίτο μήνα απλήρωτοι, ενώ δεν πληρώθηκαν και το δώρο του Πάσχα. Οι εργαζόμενοι (το έργο που εκτελούν είναι του Ταμείου Διαχείρισης του ΥΠΠΟ) απολύθηκαν πέρσι τον Οκτώβρη, την περίοδο του «πογκρόμ» - μαζικών απολύσεων στο ΥΠΠΟ, αλλά επέστρεψαν στις θέσεις τους μετά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων. Σήμερα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Το πανό, με το οποίο «υποδέχτηκαν» την ηγεσία του ΥΠΠΟ, έγραφε «Εσείς παρουσιάζετε τα μουσεία μας, εμείς οδηγούμαστε στην ανεργία σας», ενώ μοίρασαν ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων σημειωνόταν, με αφορμή την ημερίδα: «Για τη δημιουργία αυτών των μουσείων καθώς και για την πραγματοποίηση των περισσότερων έργων του ΥΠΠΟ εργάστηκαν και εργάζονται σχεδόν αποκλειστικά συμβασιούχοι (...) Οι ήδη υπάρχοντες συμβασιούχοι χαρακτηρίζονται περιττοί και απολύονται, ενώ εξαγγέλλεται η αντικατάστασή τους από συμβασιούχους νέου τύπου (π.χ. προγράμματα stage, ημιαπασχόληση, κλπ.), με ακόμη λιγότερα δικαιώματα και χωρίς καμία προοπτική. Το ΥΠΠΟ αξιοποιεί όπως υποσχέθηκε το έμπειρο και εξειδικευμένο δυναμικό του "τακτοποιώντας" το σε μόνιμες θέσεις στο ταμείο ανεργίας».

Ολα αυτά, βέβαια, δεν εμπόδισαν τον Π. Τατούλη να «διαφημίσει», στην ομιλία του, στην ημερίδα, το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ και την ιδιωτικοποίηση των μουσείων που εκείνος, ουσιαστικά, προβλέπει, αγνοώντας προκλητικά τους εργαζόμενους: «Σήμερα», είπε, «τα μουσεία αυτά από θεσμικής απόψεως λειτουργούν ως κλασικές δημόσιες υπηρεσίες. Χάρη σε ορισμένους ικανούς διευθυντές (σ.σ. «προφανώς» χωρίς εργαζόμενους...) που υπερβαίνουν τις περιορισμένες δυνατότητες που τους παρέχει το ασφυκτικό θεσμικό τους πλαίσιο, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια».

Η ίδια η ημερίδα ήταν περισσότερο «τεχνοκρατικού» τύπου, αφού παρουσιάστηκαν νέα και μελλοντικά μουσεία μέσα από τις μελέτες, αποφεύγοντας (ήταν αναμενόμενο αφού την ημερίδα διοργάνωνε το ΥΠΠΟ) την αναφορά έστω στις επιπτώσεις που θα έχει ο νέος Οργανισμός στη λειτουργία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ