Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαξε ο... Μανωλιός

Ποιος αντιγράφει ποιον; Το ερώτημα - που έχει να κάνει με το βαθμό «ταυτότητας» πολιτικών θέσεων, απόψεων και επιλογών ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - ξανάρχεται στην επικαιρότητα για μια ακόμα φορά. Αφορμή, αυτή τη φορά, το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά και άλλες ρυθμίσεις για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή με στόχο - υποτίθεται - την εξυγίανση του Χρηματιστηρίου.

Τηρώντας την παράδοση των προκατόχων της, η κυβέρνηση της ΝΔ, «έχωσε» στο εν λόγω νομοσχέδιο και μια σειρά - άσχετες με το περιεχόμενό του - διατάξεις. Μια από αυτές ήταν η ρύθμιση που δίνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τη δυνατότητα να προεισπράττει - με τη μορφή δανείων από το χρηματιστικό κεφάλαιο - τους φόρους που θα εισπράξει σε κάποια από τα... επόμενα χρόνια! Βγάζουν δηλαδή στο σφυρί, τους φόρους των επόμενων γενεών.

Βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν πρωτοτυπεί. Παρόμοια ρύθμιση, είχε φέρει στη Βουλή και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκη. Οταν είχε ψηφιστεί η «πράσινη» ρύθμιση για την «τιτλοποίηση προεσόδων» - σύμφωνα με την οποία το κράτος προεισπράττει μέρος από τη μελλοντική πώληση δημόσιας περιουσίας - η ηγεσία της ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και ο σημερινός υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, είχαν ξελαρυγγιαστεί να κατηγορούν την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ότι εφαρμόζει απαράδεκτες πολιτικές.

Ετσι, στο ερώτημα που θέσαμε αρχικά, η απάντηση είναι πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όσο και να θέλουν να κρύψουν την αλήθεια, δεν μπορούν. Καθώς οι ηγεσίες των δύο κόμματων υπηρετούν πιστά τις πολιτικές του κεφαλαίου, μοιάζει να αλληλοαντιγράφουν η μία την άλλη. Στην πραγματικότητα εφαρμόζουν πιστά τις πολιτικές που αποφασίζουν από κοινού με την ΕΕ και οι οποίες υποτάσσονται στη λογική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν ενοχλεί.


Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ