Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟBIOMHXANOI
Θέλουν τους νόμους στα ... «μέτρα» τους

Με βάση τη Λισαβόνα και την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων αξιώνουν να κρίνονται τα νομοσχέδια

Το νομοθετικό πλαίσιο συνολικά(!) θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Σε αυτή την πρόταση θα μπορούσε να συνοψιστεί η επιδίωξη του ΣΕΒ, με βάση τις τοποθετήσεις που έκαναν την περασμένη Πέμπτη στελέχη του στην εκδήλωση με θέμα: «Αποτελεσματικότερη νομοθεσία και ρυθμίσεις, επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και στο κόστος». Ο ΣΕΒ συνεχίζει τον καθοδηγητικό του ρόλο και η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, υποδέχτηκε με φυσικότητα τις υποδείξεις με «υπεύθυνο» συνομιλητή το ΠΑΣΟΚ, όπως καταδείχτηκε με τις τοποθετήσεις των Π. Παυλόπουλου, Γ. Παπαθανασίου, Ε. Βενιζέλου και Α. Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλο, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα δημόσιος διάλογος «για να βελτιωθεί το νομοθετικό έργο». Αυτή η βελτίωση, κατά τον ΣΕΒ, περνά μέσα από τη θέσπιση νόμων, που βασικό τους κριτήριο θα είναι - στο πλαίσιο και της στρατηγικής της Λισαβόνας - η στήριξη της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. «Η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που σημαίνει συνεχή βελτίωση της ποιότητας και συγχρόνως μείωση του κόστους, πρέπει να αποτελεί μία από τις παραμέτρους, που θα λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του όποιου ρυθμιστικού πλαισίου επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Παρόλο που η πολιτική του δικομματισμού έχει στον πυρήνα της την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, οι βιομήχανοι δε θέλουν να αφήσουν ...τίποτα στην τύχη! Σκοπός τους είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού ανάλυσης των επιπτώσεων του νομοθετικού έργου στην «ανταγωνιστικότητα», προκειμένου - όποιο νομοσχέδιο δεν τους εξυπηρετεί - να απορρίπτεται ...αυτόματα!!! Για να ενισχύσουν τη θέση τους, οι βιομήχανοι παρουσίασαν στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις από τη «γραφειοκρατία» και την πολυνομία. Εμφανίστηκαν, μάλιστα, «ευαίσθητοι» απέναντι στις ...μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, μικρή επιχείρηση απασχολείται κατά 30,63% με τις διαδικασίες για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ μια μεγάλη μόνο κατά 0,45%. Επίσης για τις εργασιακές σχέσεις, το ποσοστό ενασχόλησης της μικρής επιχείρησης είναι 7,44%, ενώ της μεγάλης 6,04%.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι αποτέλεσμα μιας «τυχαίας» έρευνας, καθώς οι μεγαλοβιομήχανοι φροντίζουν πάντα να έχουν και πρακτικότητα οι παρεμβάσεις τους. Ετσι, μελετώντας τη «γραφειοκρατία» στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, εξέτασαν διαδικασίες, όπως η αναγγελία πρόσληψης, η υποβολή καταστάσεων στο ΣΕΠΕ, η τήρηση των βιβλίων νεοπροσλαμβανομένων, η λήξη των συμβάσεων εργασίας, η λήψη αδειών για υπερωριακή απασχόληση κλπ. Αντίστοιχα, στην Κοινωνική Ασφάλιση εξέτασαν την έκδοση βεβαιώσεων ασφάλισης, την ταξινόμηση και απόδοση των ενσήμων στους εργαζόμενους, την παραλαβή των ενσήμων, την πληρωμή των εισφορών και την παρακολούθηση των εγκυκλίων των Ταμείων. Με αυτόν τον τρόπο, έδωσαν και ένα πολύ σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για το είδος της ελάφρυνσης που επιδιώκουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ