Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αναθέτουν στον Μπλερ να διαχειριστεί την «κρίση»

Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ επιχειρούν να αξιοποιήσουν την «κρίση» προκειμένου να επιταχύνουν τις αντιδραστικές «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

Το δρόμο στον Τ. Μπλερ, προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση της ΕΕ μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής, στρώνουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Πάνω και πέρα από τις μεταξύ τους αντιθέσεις, οι κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών της ΕΕ επιχειρούν να αξιοποιήσουν την «κρίση» προκειμένου να επιταχύνουν τις αντιδραστικές «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» με αιχμή την αγορά εργασίας, ενώ θα επιδιωχτεί και μια συναινετική αναθεώρηση του «κοινοτικού προϋπολογισμού» αν και αυτό δε θεωρείται ρεαλιστικό να γίνει το 2005.

Δεν είναι τυχαίο ότι Τ. Μπλερ εμφανίζεται ως μεγάλος πρωταγωνιστής της πορείας της ΕΕ και αποφασισμένος μεταρρυθμιστής! Παράλληλα, ο δήθεν αντίπαλος γαλλογερμανικός άξονας παρουσιάζεται ως «αποδυναμωμένος», ενώ δυναμώνουν τα σενάρια που φέρουν τον Τ. Μπλερ να διεμβολίζει τον άξονα Βερολίνου - Παρισιού, προσεταιρίζοντας τη νέα κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία. Σημειώνεται ότι η Βρετανία θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2005. Διάφοροι αναλυτές εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2007-2013 στο διάστημα αυτό, ενώ η προχτεσινή έκκληση της Κομισιόν για άμεση λύση στο ζήτημα για τον προϋπολογισμό έγινε περισσότερο για την «τιμή των όπλων».

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπεραμύνθηκε της αδιάλλακτης στάσης του στη Σύνοδο Κορυφής, διατυμπανίζοντας τη βούλησή του να προχωρήσει τις «διαρθρωτικές αλλαγές» στην ΕΕ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει δέκα και πλέον χρόνια για τις αναγκαίες αλλαγές» στη δομή του προϋπολογισμού της, δήλωσε προχτές ο Τ. Μπλερ στην πρώτη αναφορά του στην αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προϋπολογισμός της ΕΕ «δεν ανταποκρίνεται στους στόχους του επόμενου αιώνα» και μάλιστα τώρα που η ΕΕ έρχεται αντιμέτωπη με την παγκοσμιοποίηση, πρόσθεσε ο Τ. Μπλερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ίδιος πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μια «θεμελιώδη αναθεώρηση» του προϋπολογισμού, αλλά η λουξεμβουργιανή προεδρία δεν κατάφερε εξεύρεση λύσης.

Αν και χαρακτήρισε «κακή ιδέα για τη Βρετανία» την πρόταση της προεδρίας για την οικονομική συνεισφορά της χώρας του, δεν «απέκλεισε» τις μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με τα 3 δισ. λίρες που αναλογούν ετησίως ως συνεισφορά της Βρετανίας στην ΕΕ. Δε δίστασε, μάλιστα, να δηλώσει ότι η κρίση στην Ευρώπη είναι βαθύτερη από την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής και σχετίζεται «όχι με την αποτυχία των ηγετών να επιτύχουν κάποια συμφωνία, αλλά με τη γενικότερη "αξιοπιστία της Ευρώπης"».

«Η κρίση συνίσταται στο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποτύχει να συμφωνήσουν σε θέματα που ανησυχούν και αφορούν άμεσα τους Ευρωπαίους πολίτες» επισήμανε ο Τ. Μπλερ.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ επανήλθε χτες, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση μετά τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία και την αποτυχημένη διάσκεψη κορυφής, προσθέτοντας πως ο συνασπισμός αντιμετωπίζει το ερώτημα: «Τι είδους Ευρώπη θέλουμε;». Παράλληλα, επέκρινε τους επικριτές της στενότερης πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ επειδή, όπως είπε, επιδεικνύουν «τη μικρότητα των δειλών» και είναι έτοιμοι να παραιτηθούν με την «πρώτη ένδειξη αντίθετου ανέμου». Μιλώντας στη διάρκεια της παρουσίασης ενός βιβλίου, ο Σρέντερ δήλωσε πως η ΕΕ μπορεί να απαντήσει στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Αμερική και την Ασία μόνον αν είναι πλήρως ενωμένη. «Χρειαζόμαστε μια πολιτική ένωση», κατέληξε.

Ο βρετανικός Τύπος

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη Βρετανία και των επιδιώξεων της κυβέρνησης του Τ. Μπλερ είναι τα όσα αναφέρονται στο βρετανικό Τύπο.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σχολιάζοντας τις χτεσινές πρώτες δηλώσεις του Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι οι ελπίδες για «άμεση πρόοδο» στο θέμα της εκ βάθρων επανεξέτασης του κοινοτικού προϋπολογισμού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, καθώς τον προσεχή Σεπτέμβρη διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και το 2007 προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

«Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι μεγαλύτερες πιθανότητες για επιτυχία θα παρουσιαστούν με την αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία το φθινόπωρο και τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2007. Οι ελπίδες για άμεση λύση μάλλον θα αποδειχθούν φρούδες», σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η εφημερίδα διακρίνει μια διαλλακτικότητα από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι ο Μπλερ «άρχισε την προσπάθεια για να επουλώσει τις πληγές», αλλά η μείωση της βρετανικής έκπτωσης θα πρέπει να «συνδεθεί με μια δέσμευση» από τον Ζακ Σιράκ ότι θα επανεξεταστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2007.

Η «αντιευρωπαϊκή» εφημερίδα «Σαν» εκτιμά ότι «η Βρετανία μπορεί να βρεθεί πραγματικά στην καρδιά της Ευρώπης προωθώντας μεταρρυθμίσεις που θα την απελευθερώσουν από τα οικονομικά δεσμά στα οποία είναι φυλακισμένη... Αυτή είναι η πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Μπλερ που αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της ΕΕ. Πρέπει να γίνουν όλα ή τίποτα. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος».

Η επίσης «ευρωσκεπτικιστική» «Ντέιλι Τέλεγκραφ» εκφράζει φόβους ότι ο Μπλερ «θα επιχειρήσει να συμφιλιωθεί με τις διάφορες τάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής... σε έναν αρμονικό τρίτο δρόμο», τονίζοντας πάντως ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «φαίνεται σοβαρός όταν τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει την Κοινή Αγροτική Πολιτική». Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο Μπλερ «επιθυμούσε κάποτε να οδηγήσει τη Βρετανία στην καρδιά της Ευρώπης πείθοντας τους απρόθυμους ψηφοφόρους να αγαπήσουν τις Βρυξέλλες. Τώρα φαίνεται ότι θέλει οι Βρυξέλλες να αγαπήσουν τη Βρετανία και να μας μιμηθούν».

Η «φιλοευρωπαϊκή» «Ιντιπέντεντ» υποστηρίζει πάντως ότι η στάση της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής δείχνει ότι «η σκιά της αδιαλλαξίας της Μάργκαρετ Θάτσερ εξακολουθεί να σκεπάζει τις σχέσεις με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», γεγονός που δεν αποτελεί και την «ιδανικότερη θέση για την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας».

Στο μεταξύ η Βουλή του Λουξεμβούργου αποφάσισε να διεξαχθεί κανονικά το δημοψήφισμα της 10ης Ιουλίου για το «ευρωσύνταγμα». Ο πρωθυπουργός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χτες πεπεισμένος ότι η χώρα του «θα κάνει για μια ακόμα φορά τη σωστή επιλογή» εγκρίνοντας το «ευρωσύνταγμα». Το Λουξεμβούργο, που μέχρι τα τέλη του μήνα ασκεί την προεδρία της ΕΕ, είναι η μόνη χώρα μέχρι στιγμής που έχει καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το «ευρωπαϊκό σύνταγμα».

Αντίθετα, η Πολωνία, η οποία εξέταζε το ενδεχόμενο επικύρωσης του «ευρωπαϊκού συντάγματος» με δημοψήφισμα τον Οκτώβρη, αναβάλλει επ' αόριστον τη διεξαγωγή του, όπως δήλωσε χτες ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι. «Θα πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα στην Πολωνία, αλλά η ημερομηνία (διεξαγωγής του) δεν είναι σαφής», δήλωσε ο Κβασνιέφσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε για το «ευρωσύνταγμα» με τον πρωθυπουργό Μάρεκ Μπέλκα και τον πρόεδρο του Πολωνικού Κοινοβουλίου. Η διεξαγωγή «ενός δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο δεν είναι ρεαλιστική», πρόσθεσε ο Κβασνιέφσκι.

Η ΕΕ λειτουργεί παρά τις αποτυχίες της, είναι δε υπερβολικό να θέλουμε να κάνουμε την ταφή της από τώρα, συμφώνησαν χτες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε δηλώσεις τους στην Πάρμα της Ιταλίας.

Μιλώντας στο «Σκάι» ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, εκτίμησε ότι η βρετανική προεδρία, παρότι θα κάνει κάποιες προσπάθειες, δε θα το βάλει ως πρώτη της προτεραιότητα το να κλείσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Οπως φαίνεται - σημείωσε ο Αλογοσκούφης - η Βρετανία έχει άλλες προτεραιότητες, όπως το να βάλει την Ευρώπη περισσότερο στο γενικότερο διεθνές οικονομικό παιχνίδι και να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά και με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ