Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Φόροι και εργασιακός μεσαίωνας

Η δημοτική αρχή Πετρούπολης, που πρόσκειται στο ΣΥΝ, μέσα σε 2,5 χρόνια διοίκησης έχει αυξήσει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 19%, ενώ στα τέλη νεκροταφείου οι αυξήσεις έφτασαν το ...250%!

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να τσιμεντοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις στο Ποικίλο όρος (φωτό)
Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να τσιμεντοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις στο Ποικίλο όρος (φωτό)
Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, δάνεια, ανταποδοτικότητα σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος στους δημότες και συνεχής πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής πολιτικής της διοίκησης του Δήμου Πετρούπολης του δημάρχου Στέφανου Βλάχου, ο οποίος πρόσκειται στο ΣΥΝ και στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, και με την ουσιαστική συμφωνία της διοίκησης του δήμου, απειλείται η υγεία των εργαζομένων της πόλης, όπως και όλης της Δυτικής Αττικής, με την πρόθεση μεταφοράς των λυμάτων της Ψυττάλειας στο λατομείο Μουσαμά - πίσω από το θέατρο Πέτρας - καθώς και τη δημιουργία δεύτερης χωματερής στο Δήμο Φυλής, πολύ κοντά στην Πετρούπολη.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική που απειλεί όχι μόνο την υγεία των εργαζομένων, αλλά παράλληλα μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μοχλό εφαρμογής των αντιλαϊκών επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης της Πετρούπολης του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΚΟΑ διοργανώνουν σήμερα στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση - συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.

Χαράτσωμα και δάνεια

Η διοίκηση του ΣΥΝ, στο Δήμο Πετρούπολης, δε διστάζει να προχωρήσει σε υπερβολικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, σε μια προσπάθεια να... καλύψει το «χαμένο έδαφος» από τους υπόλοιπους δήμους. Συγκεκριμένα μέσα σε 2,5 χρόνια διοίκησης έχει αυξήσει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 19%, ενώ στα τέλη νεκροταφείου οι αυξήσεις έφτασαν το ...250%! Ετσι, ο Δήμος Πετρούπολης από εκεί που ήταν ένας από τους δήμους με τα χαμηλότερα τέλη σε όλη την Αττική, σήμερα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αντίστοιχο μέσο όρο.

Επιπλέον, υπέγραψε δάνειο ύψους 1 δισ. δρχ. για την αγορά κάδων απορριμμάτων και την απαλλοτρίωση ενός ακινήτου! Ασφαλώς και αυτά τα χρήματα θα τα επωμιστούν οι δημότες της πόλης, οι οποίοι και θα κληθούν να το ξεπληρώσουν. Οσον αφορά, δε, τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους του δήμου από το κράτος, η διοίκηση όχι μόνο δεν τους διεκδικεί, αλλά ούτε καν τους αναφέρει.

Ιδρυσε Δημοτική Επιχείρηση στην οποία «πέρασε» μια σειρά από δραστηριότητες του δήμου, όπως είναι πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνική πρόνοια. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι της πόλης να πληρώνουν συνδρομή για όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Για παράδειγμα, στους Παιδικούς Σταθμούς, αυξήθηκαν πέρσι τα τροφεία κατά 66%. Οσον αφορά το πολιτιστικό και αθλητικό πρόγραμμα του δήμου - που παλιότερα ήταν δωρεάν - οι εργαζόμενοι και η νεολαία πληρώνουν συνδρομή από 15 ευρώ μέχρι και 40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Και ενώ χαρατσώνει ποικιλοτρόπως τους εργαζόμενους, η δημοτική αρχή δε διστάζει να προχωρήσει σε δαπανηρές φιέστες για την αυτοπροβολή της.

Ετσι, τρία χρόνια μετά τις Δημοτικές Εκλογές - όταν και η σημερινή διοίκηση υποσχόταν κοσμογονία έργων και δράσεων - δεν έχει γίνει τίποτα προς όφελος των εργαζομένων της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν ανέλαβε τη διοίκηση, υπήρχαν 1,5 δισ. δρχ. στο ταμείο του δήμου, σήμερα όμως βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Εργασιακός μεσαίωνας

Οι προσλήψεις προσωπικού στο δήμο γίνονται μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης με απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες και στη συντριπτική τους πλειοψηφία με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα προσέλαβε 42 εργαζόμενους με 4ωρη απασχόληση για 20 μήνες και με μισθό 350 ευρώ το μήνα, για διάφορες ειδικότητες. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΣΥΝ στην Πετρούπολη ήταν από τους πρώτους δήμους που προχώρησαν στην πρόσληψη εργαζομένων με 4ωρη απασχόληση. Την ίδια στιγμή χρωστάει στους εργαζόμενους του δήμου είδη ένδυσης και υπόδησης.

Σχετικά με τις προσλήψεις κανείς δεν ξέρει πόσοι ακριβώς είναι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί αυτά τα 2,5 χρόνια, μια και η Δημοτική Επιχείρηση δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο. Σύμφωνα, όμως, με εκτιμήσεις της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης», υπολογίζεται ότι το προσωπικό του Δήμου αυξήθηκε περίπου κατά 50% με προσλήψεις διαφόρων συμβάσεων. Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 100 εργαζόμενους - ομήρους της πολιτικής της σημερινής διοίκησης του ΣΥΝ. Τέλος, ίδρυσε Δημοτική Αστυνομία με την πρόσληψη 14 αστυνομικών.

Ο μοναδικός μεγάλος πνεύμονας πρασίνου στη Δυτική Αττική, το Ποικίλο Ορος, κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση. Η Ιερά Μονή Λαμίας διεκδικεί 1.500 στρέμματα από το Ορος με σχέδια για την άγρια οικοπεδοποίησή του, ενώ παράλληλα διεκδικεί και περίπου 3.000 στρέμματα εντός του σχεδίου πόλεως ως περιουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ