Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ... «ταπεινότητα» των ΜΑΤ

Εμβρόντητη έμεινε η κοινή γνώμη της χώρας με την πρωτοφανή αγριότητα μέσω της οποίας αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΑΤ - προφανέστατα, ύστερα από κυβερνητική εντολή - οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής, οι οποίοι διαδήλωναν ζητώντας τα αυτονόητα: Να πάψει επιτέλους - μετά από 40 και πλέον χρόνια - η περιοχή τους να αποτελεί το σκουπιδότοπο ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Να μην πέσει ούτε σταγόνα λυματολάσπης από την Ψυττάλεια στον ήδη υπερκορεσμένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ο οποίος πρέπει να κλείσει αμέσως και να αναπλαστεί. Να μη γίνει νέος ΧΥΤΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Κι όμως, αντί η κυβέρνηση να ακούσει το δίκαιο αυτό αίτημα - όπως ομολογούν ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί της - και να βρει εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση τόσο της λυματολάσπης, όσο και των απορριμμάτων γενικότερα, έβαλε τα ΜΑΤ να ασκήσουν πάνω τους μια τόσο απροκάλυπτη βία, με συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, κυνηγητά και τραυματισμούς. Να δημιουργήσουν επί ώρες κλίμα αστυνομοκρατίας και εκφοβισμού. Να εμπεδώσουν την εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου» εκτοξεύοντας τεράστιες ποσότητες δακρυγόνων και καπνογόνων. Να μην επιτρέψουν ούτε καν σε βουλευτές να δουν και να συνομιλήσουν με τους συλληφθέντες...

Η κυβέρνηση, ασφαλώς, δεν εγκατέλειψε τυχαία με τόση ευκολία, αλλά και για ένα τέτοιο ζήτημα, όπως η λυματολάσπη, το προσωπείο της «σεμνότητας» και «ταπεινότητας» για να το αντικαταστήσει με το κλομπ του αυταρχισμού. Πρόκειται, προφανώς, για μια επίδειξη δύναμης που έχει στόχο της όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό. Ενα λαό που βρίσκεται πλέον στα χαρακώματα, προκειμένου να αποκρούσει το μπαράζ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που ετοιμάζει και την ολομέτωπη επίθεση κατά των δικαιωμάτων του, τα οποία κατακτήθηκαν με θυσίες και αίμα.

Η κυβέρνηση ξέρει καλά ότι η επίθεση που ετοιμάζει για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κατάργηση 8ωρου και συλλογικών συμβάσεων), αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος, τη διάλυση των συστημάτων της δημόσιας Παιδείας και Υγείας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε όφελος του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, θα βρει απέναντί της το λαό. Ενα ατέλειωτο λαϊκό ποτάμι. Πανεργατικές κινητοποιήσεις και απεργίες σαν αυτή που διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο, Παρασκευή, θα βρει πολλές ακόμη μπροστά της. Γι' αυτό προσπαθεί, με οποιαδήποτε αφορμή, να εφαρμόσει μεθόδους βίας και τρομοκρατίας.

Επικαλούμενη τη βία των ΜΑΤ και της αστυνομίας γενικότερα - άλλωστε με αρκετά εκατομμύρια ευρώ εξόπλισε αυτούς τους μηχανισμούς με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 - η κυβέρνηση θέλει να εμφυσήσει στο λαό την ηττοπάθεια. Να αποδυναμώσει την οργή, την αγανάκτηση και τη μαχητικότητά του. Να τον μετατρέψει σε έρμαιο μιας στάσης σαν αυτήν του «σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω». Να γίνει «μοιραίος κι άβουλος αντάμα», όπως λέει ο ποιητής. Να πάψει να αντιστέκεται, ακόμη κι όταν η πολιτική της και τα μονοπώλια τον καταδικάζουν στην ανεργία, στη φτώχεια και στον ξεπεσμό. Είναι, όμως, οικτρά γελασμένη και θα το μετανιώσει. Η βία και ο αυταρχισμός, αντίθετα με ό,τι πιστεύει, κάνουν το λαό ακόμη πιο αποφασισμένο. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ