Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ετοιμάζουν αντιλαϊκή διέξοδο στην «κρίση»

Τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την «κρίση» της ΕΕ, μέσω της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», επιχειρούν να διαμορφώσουν οι θεματοφύλακες του ευρωοικοδομήματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση προς την κατεύθυνση αυτή είναι το γεφύρωμα των διαφορών μεταξύ των ισχυρών κρατών - μελών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν και αυτό δε φαίνεται ρεαλιστικό για το ορατό μέλλον καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους λίγα 24ωρα μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε χτες ακόμα μια φορά ότι η ΕΕ κινδυνεύει με παράλυση, εάν δεν επιτύχει έγκαιρα μία συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2007-2013. Δεν έθεσε όμως κανένα χρονοδιάγραμμα, αλλά έκανε ένα βήμα προσέγγισης των θέσεων του Τ. Μπλερ, ζητώντας συμβιβασμό και για το θέμα της ΚΑΠ!

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, μετά το «φιάσκο» της Συνόδου Κορυφής την περασμένη βδομάδα, ο Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι «ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει μία απόφαση που ελήφθη ομόφωνα, είναι να ληφθεί μία άλλη ομόφωνη απόφαση. Αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο». Και συμπλήρωσε: «Μπορούμε μόνο να ζητήσουμε να γίνει συμβιβασμός, δηλαδή συμβιβασμός και για την ΚΑΠ, συμβιβασμός και για τη βρετανική "έκπτωση". Δεν πρέπει όμως να τα συνδέουμε ευθέως, αλλά να απαλλαγούμε από τις άκαμπτες θέσεις».

Ο Τ. Μπλερ επανήλθε χτες στο ζήτημα της τροποποίησης ΚΑΠ, εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής των αγροτών του Τρίτου Κόσμου!

«Μια μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ευρώπης», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Είναι προς το συμφέρον των φτωχότερων τμημάτων του κόσμου, που πρέπει να μπορέσουν να απαλλαγούν από τις επιδοτήσεις των γεωργικών εξαγωγών των πλούσιων τμημάτων του κόσμου».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ κατηγόρησε και πάλι χτες, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, «τη βρετανική αδιαλλαξία» ως υπεύθυνη για «την αποτυχία» της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Σιράκ δήλωσε επίσης στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου πως «τα κοινωνικά αιτήματα πρέπει να μπουν στην καρδιά όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών», επικαλούμενος τις ντιρεκτίβες για τις υπηρεσίες και το χρόνο εργασίας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν μια αποτυχία», αφού οι «25» δεν κατάφεραν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε. «Η Ευρώπη είχε ανάγκη αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε ο Σιράκ, δηλώνοντας πως η Γαλλία «έκανε τα πάντα, με τους εταίρους της, για να υπάρξει μια συμφωνία». «Δυστυχώς, η βρετανική αδιαλλαξία δεν το επέτρεψε», κατέληξε.

Ευθύνη στον Τ. Μπλερ για την αποτυχία της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών καταλόγισε άλλη μια φορά χτες ο προεδρεύων της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν έχω καμία όρεξη να είμαι διπλωματικός, όταν η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση», δήλωσε ο Γιούνκερ, κάνοντας τον απολογισμό της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του.

Αναφορικά με το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, ο Ζ. Μπαρόζο παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνει «μια σοβαρή συζήτηση» για τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, μετά την απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, αλλά ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ πρέπει πάντως να τηρήσει τη δέσμευσή της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα στις 3 Οκτώβρη.

«Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το μήνυμα που έστειλε το εκλογικό σώμα όσον αφορά την Τουρκία», τόνισε ο Μπαρόζο στην ίδια συνέντευξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθοδεύουν αντιδραστικό «συμβιβασμό» (2007-05-25 00:00:00.0)
Ρίχνουν τις ευθύνες στο Βρετανό πρωθυπουργό (2005-06-22 00:00:00.0)
Μεγαλώνει το χάσμα με τους λαούς (2005-06-16 00:00:00.0)
Συμβιβασμός υπό την απειλή πολιτικής κρίσης; (2005-06-14 00:00:00.0)
Επιστολή Σιράκ σε Καραμανλή (2005-06-02 00:00:00.0)
Τα κριτήρια μιας επιτυχίας (2003-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ