Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «προεόρτια» της απελευθέρωσης

Βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν συγκεκριμένα παραδείγματα παραβιάσεων του ωραρίου των καταστημάτων με Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Εντατικοποίηση της δουλιάς, αύξηση της μερικής απασχόλησης, απολύσεις λόγω κλεισίματος μικρών καταστημάτων, απλήρωτη εργασία, έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους αποθηκευτικούς χώρους, είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες για τους εργαζόμενους από την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που ήδη έχουν δρομολογήσει οι επιχειρηματίες. Το θέμα έφεραν με Ερωτήσεις τους στη Βουλή και με συγκεκριμένα παραδείγματα παραβιάσεων σε επιχειρήσεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Ορέστης Κολοζώφ, Λιάνα Κανέλλη και Ελπίδα Παντελάκη.

Συγκεκριμένα, στα καταστήματα «Καρφούρ», όπως αναφέρουν οι βουλευτές του Κόμματος, η επιχείρηση αναγκάζει πολλούς εργαζόμενους να αρχίζουν τη βάρδια από τις 6 τα ξημερώματα και όχι την ώρα που ανοίγουν τα καταστήματα, ενώ την τελευταία μέρα κάθε μήνα τους υποχρεώνει σε απλήρωτη εργασία για απογραφή.

Σε δεύτερη Ερώτησή τους οι βουλευτές, υπογραμμίζουν ότι στα σούπερ - μάρκετ «Σκλαβενίτης» η επιχείρηση αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν Κυριακές (σε δουλιές της αποθήκης, ταξινόμηση προϊόντων, κλπ.) απειλώντας τους με απολύσεις στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν.

Στα καταστήματα σούπερ - μάρκετ «Βασιλόπουλος», επισημαίνεται σε άλλη Ερώτηση, η επιχείρηση αναγκάζει τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική εργασία την Κυριακή, ενώ έχει και βάρδιες εργαζομένων από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 11 το βράδυ, δηλαδή μετά την ώρα που κλείνουν τα καταστήματα.

Με άλλη Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος αναφέρονται στα καταστήματα «Λαμπρόπουλος» και όπως υπογραμμίζουν η επιχείρηση συχνά αναγκάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται συνεχώς από τις 9 πμ έως τις 9 μμ με την υπόσχεση ότι θα πάρουν ρεπό και χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες.

Τέλος, βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι στα καταστήματα «Πράκτικερ» η επιχείρηση χρησιμοποιεί ενοικιαζόμενους και ανειδίκευτους εργαζόμενους σε εργασίες που είναι απαραίτητη η εξειδίκευση και η ύπαρξη μέτρων ασφαλείας (π.χ. κοπή ξύλων σε μηχανήματα), αναγκάζει τους εργαζόμενους να μεταφέρουν μεγάλα βάρη και βαριά αντικείμενα και να κάνουν επικίνδυνες εργασίες χωρίς να εντάσσονται στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, καθώς και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που άνοιξε το δρόμο για να μπουν σε εφαρμογή αυτά τα βαθιά αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απευθυνόμενοι στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνική Προστασίας ρωτούν: «Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να διασφαλιστούν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και να πάψουν οι αυθαιρεσίες των επιχειρηματιών;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ