Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Θέατρο
Ντάριο Φο και «Βιολιστής» στο Ηρώδειο

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ως «Βιολιστής στη στέγη»
Ο Γρηγόρης Βαλτινός ως «Βιολιστής στη στέγη»
Το θεατρόφιλο κοινό, θα έχει την ευκαιρία, αύριο (9μ.μ.), στο Ηρώδειο, να απολαύσει τη μοναδική τέχνη ενός σπουδαίου απογόνου της κομέντια ντελ άρτε, ενός πολυτάλαντου Ιταλού θεατρίνου. Του νομπελίστα ηθοποιού, συγγραφέα και σκηνοθέτη Ντάριο Φο, με συμπαίκτρια την σύντροφό του στη ζωή και στο θέατρο Φράνκα Ράμε και επιμελήτρια την Φελίπε Κάππα. Η παράσταση, που οργανώθηκε ειδικά για τα 50χρονα του Φεστιβάλ Αθηνών, δίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

«Dario Fo - Η μάσκα και το θέατρο. Από την αρχαία Ελλάδα, στην κομέντια ντελ άρτε», τιτλοφορείται η παράσταση, αφού ουσιαστικά ο Ντάριο Φο, θα επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ - επίδειξη της ιδιαίτερης τέχνης και τεχνικής που ανέπτυξε, εντρυφώντας στους ερμηνευτικούς κώδικες της αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής κωμωδίας και καταλήγοντας στη λαογέννητη κομέντια ντελ άρτε. Εντρυφώντας, δηλαδή, στην κίνηση, στη χειρονομία, στο ρυθμό και τις αποχρώσεις του λόγου, αλλά κυρίως στο πώς εκφραζόταν, ποιες συσπάσεις, ποιους μορφασμούς έκανε το πρόσωπο του θεατρίνου της κομέντια ντελ άρτε, φορώντας τη μάσκα του ρόλου - τύπου που υποδυόταν. Η μελετητική δουλιά του Ντάριο Φο γύρω από τους κώδικες της κομέντια ντελ άρτε κατέληξε στο επίτευγμα, να λειτουργεί το ίδιο του το πρόσωπο σαν «μάσκα» του ρόλου, με ιδιαίτερες επιδόσεις στο ρόλο του Τζάνι, του αρλεκίνου υπηρέτη.

  • Τον «Βιολιστή στη στέγη» παρουσιάζει, στο Ηρώδειο, το Σάββατο (2/7), το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και ο θίασος «Εύμολπις», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, μετάφραση Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου. Την αναπαραγωγή αυθεντικών χορογραφιών του Jerome Robbins υπογράφει ο Δημήτρης Παπάζογλου. Η ενορχήστρωση και μουσική διδασκαλία είναι του Γιούρι Στούπελ, η μετάφραση - προσαρμογή στίχων της Αφροδίτης Μάνου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ρένια Λουιζίδου, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Τάσος Κωστής, Χριστίνα Τσάφου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Σταυριάνα Πανδή, κ.ά.

Ο Ντάριο Φο
Ο Ντάριο Φο
Η υπόθεση του έργου βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Sholem Aleichem. Εκτυλίσσεται το 1905 στο μικρό ρωσικό χωριό Ανατέβκα, όπου ζουν κυρίως Εβραίοι. Κεντρικός ήρωας είναι ο Τέβγε, ο οποίος ζει με τη γυναίκα και τις πέντε κόρες του σύμφωνα με τις παραδόσεις της εβραϊκής θρησκείας, πασχίζοντας να τις κρατήσει ζωντανές σ' έναν κόσμο που αλλάζει. Στην τσαρική Ρωσία τα πογκρόμ εναντίον των Εβραίων βρίσκονται σε εξέλιξη, επηρεάζοντας τη μικρή κοινωνία της Ανατέβκα και απειλώντας τη ζωή της οικογένειας του Τέβγε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διασκευή εμπνευσμένη από το θέατρο σκιών (2007-11-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-07-28 00:00:00.0)
Στο Al Andar (2000-12-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-07-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-11-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ