Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμικές «συγγένειες» δυο λαών

Σε θαυμάσια μουσική βραδιά, που ανέδειξε τις μακραίωνα «ομοαίματες» μουσικές παραδόσεις του ελληνικού και τουρκικού λαού, εξελίχθηκε η εκδήλωση - παρουσίαση από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (27/6, στην κατάμεστη αυλή του) δύο βιβλίων, με κοινό γεωγραφοθεματολογικό «παρονομαστή» τη Μ. Ασία και κοινούς ομιλητές τους συγγραφείς Μάρω Δούκα και Γιάννη Ξανθούλη. Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου «Καιρός για θαύματα» («Κέδρος»), του οποίου οι τρεις πρωταγωνιστές, εγγόνια προσφύγων, ταξιδεύουν στη Μ. Ασία, αναζητώντας τις «ρίζες» και τις παραδόσεις του Μικρασιατικού ελληνισμού.

Το δεύτερο βιβλίο είναι η μακρόχρονη και πολύπλευρα τεκμηριωμένη (ιστορικά, κοινωνιολογικά, λαογραφικά, πολιτιστικά, μουσικολογικά) έρευνα του Θωμά Κοροβίνη «Οι Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας» («Αγρα»). Ο πολύπλευρος Θωμάς Κοροβίνης (φιλόλογος της Μ. Εκπαίδευσης, γνώστης της τουρκικής, μελετητής της τούρκικης ποίησης, μουσικής και λαογραφίας, συγγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων, μουσικός επιμελητής παραστάσεων και ραδιοφωνικών εκπομπών, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής έντεχνου λαϊκού τραγουδιού), με την ελκυστικά γραμμένη μελέτη του, αναζητά τις «ρίζες» των Ζεϊμπέκηδων στο βάθος των αιώνων - στους Θράκες και τους Φρύγες - παρακολουθεί την εξελικτική, συχνά αντιφατική κοινωνική (άλλοτε με τους καταπιεστές, άλλοτε με τους καταπιεσμένους) πορεία, τα ήθη και έθιμά τους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, στη Μ. Ασία αλλά και στην Ελλάδα, μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Η μελέτη αναδεικνύει τη στενότατη «συγγένεια» των μουσικών και χορευτικών παραδόσεων του ελληνικού και τούρκικου λαού, με παράθεση και σχετικών κειμένων άλλων μελετητών, μακραίωνα τούρκικα, αλλά και ελληνικά παραδοσιακά ποιήματα και τραγούδια, που μιλούν για ζεϊμπέκηδες, σπάνιων φωτογραφιών, εικαστικών έργων Ελλήνων και Τούρκων, γλωσσάρι, ελληνική, τούρκικη και διεθνή βιβλιογραφία.

Μετά την παρουσίαση των βιβλίων, την απόδειξη για τη «συγγένεια» των μουσικών παραδόσεων του ελληνικού και τούρκικου λαού, ήταν τα υπέροχα ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, που ερμήνευσαν ο Θωμάς Κοροβίνης (είπε και ένα δικό του τραγούδι για τον Γιλμάζ Γκιουνέι) και η Τουρκάλα Ντιλέκ Κοτς (μια εξαιρετικά μελωδική, γεμάτη ευαισθησία και λεπτότητα φωνή), με τη συνοδεία των μουσικών Λουκά Μεταξά, Κυριάκο Ταπάκη και Γιώργο Ψάλτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η Ευθαλία του Γαλατά» στην Κόρινθο (2018-05-17 00:00:00.0)
Δημώδης και έντεχνη ποίηση και μουσική (2013-12-19 00:00:00.0)
Πρωτοπόρων οραμάτων πολιτιστική «ατζέντα» (2008-09-14 00:00:00.0)
Μελισμένες «πνοές» του Αιγαίου (2006-03-15 00:00:00.0)
Μετά μουσικής... (2004-03-13 00:00:00.0)
Ελληνες και Ινδοί μουσικοί (2001-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ