Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές «αποδράσεις»

Υπήρξε η πιο πολυτάλαντη και δημιουργική προσωπικότητα στο χώρο της κιθάρας στη χώρα μας τον 20ό αιώνα, ο στυλοβάτης της ελληνικής κιθαριστικής τέχνης, ο σπουδαίος δάσκαλος και μουσικός, ο εξαίρετος και διεθνώς αναγνωρισμένος σολίστ.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Φάμπα, που έφυγε από τη ζωή πριν εννέα χρόνια, έχοντας ευτυχώς προλάβει να πλουτίσει το ρεπερτόριο της κιθάρας με έργα πολύ όμορφα και δεξιοτεχνικά, που απαιτούν ανεπτυγμένη τεχνική και ερμηνευτική ικανότητα από τον εκτελεστή. Με φανερή τη γνώση του οργάνου, καθώς και το γνήσιο ταλέντο του, ο Δ. Φάμπας δημιούργησε έργα αυθεντικά, λυρικά με έντονα τα ελληνικά χρώματα και επιρροές από την παραδοσιακή μας μουσική. Μια αντιπροσωπευτική επιλογή από το πλούσιο συνθετικό έργο του είχαμε την ευκαιρία ν' απολαύσουμε με ερμηνεύτρια την κόρη του, σπουδαία κιθαρίστρια Εύα Φάμπα, στο νέο cd της με τίτλο «Eva Fambas plays Fambas», που κυκλοφόρησε όχι από ελληνική, αλλά από την ιταλική δισκογραφική εταιρία «AULIA». Περιλαμβάνει τους ελληνικούς χορούς Σούστα, Βλάχα, Καραγκούνα, δύο σπουδές κονσέρτου Νο 8 και 23, την Ελληνική Σουίτα (4 μέρη, Στη χώρα των Κενταύρων, χορός Τσάμικος, Ρεματιές, χορός Συρτάκι), τη Σουίτα σε παλιό στιλ (αφιέρωμα στον S. Bach), 3 Ρομαντικά πρελούδια, το Πορτρέτο του Σεγκόβια, το Ποίημα, το Παραμύθι και τον Φανταστικό Χορό.

Αφορμή για την έκδοση του cd υπήρξε η επιτυχημένη συναυλία της Ε. Φάμπα, τον περασμένο Γενάρη, στο «Marrucino» Θέατρο στο Chieti της Ιταλίας (με έργα Δ. Φάμπα), καθώς αμέσως μετά η κιθαρίστρια υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία «AULIA» και τον πολιτιστικό οργανισμό «SIMT». Το cd, πάντως, θα κυκλοφορήσει σύντομα και στην ελληνική αγορά, ενώ τώρα διατίθεται και μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της εταιρίας www.aulia.info.


  • Τις καλύτερες στιγμές των συναυλιών του τα τελευταία χρόνια επέλεξε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και τις «έκλεισε» σε μια συλλογή, που ονόμασε «Αλκυονίδες Μέρες - Από τη Νυρεμβέργη στην παλιά Λευκωσία» (ΕΜΙ). Ενα CD με 18 τραγούδια - σταθμοί από τις περιοδείες του εντός και εκτός Ελλάδας - δικά του, αλλά και κάποια αγαπημένα του άλλων δημιουργών. Από το «Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ», στο «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» και από το «Ημίφως» στο «Ιδανικός κι ανάξιος εραστής». Στο δίσκο περιλαμβάνονται και δυο καινούρια τραγούδια (από ζωντανή ηχογράφηση επίσης), το «Αφησέ με εδώ» και οι «Αλκυονίδες μέρες». Μαζί του τραγουδούν σε διάφορους χώρους και χρόνους οι: Χρήστος Θηβαίος, Ελισάβετ Καρατσόλη, «Κίτρινα Ποδήλατα», Σταύρος Λογαρίδης, Αναστασία Μουτσάτσου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Διονύσης Τσακνής.
  • Μας έχει «ταξιδέψει» στη «Χώρα των Ασμάτων» και στο «Φως» των τραγουδιών, αποκαλύπτοντας γοητευτικούς φωνητικούς ιριδισμούς μέσα από ένα μελωδικό «Καλειδοσκόπιο» και ένα αξέχαστο «Κοντσέρτο για μια φωνή». Στον «Ορίζοντά» της έχουν ανατείλει όμορφα τραγούδια, δοσμένα από μια φωνή με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων. Ο λόγος για την τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέττα, που συνεχίζοντας τη δισκογραφική διαδρομή της, προσφέρει έναν καινούριο δίσκο - τον πέμπτο κατά σειρά - με τίτλο «Πρωί της Κυριακής» («Universal»). Εντεκα τραγούδια, γραμμένα από διαφορετικούς συνθέτες και στιχουργούς, το καθένα με διαφορετικό ύφος και ήχο, απαρτίζουν το δίσκο, που ως σύνολο δίνει την αίσθηση ότι κλίνει προς την ποπ πλευρά. Τη μουσική υπογράφουν οι Μιχάλης Κουμπιός (επιμελήθηκε και την παραγωγή, ενώ έγραψε πέντε τραγούδια), Τάσος Γκρους, Ηλίας Λιούγκος, Πέτρος Βαγιόπουλος, Νίκος Γιούσεφ, Μανώλης Λιδάκης, ενώ ένα ορχηστρικό ο Μιχάλης Νικολούδης. Τους στίχους έγραψαν οι Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Σταθόπουλος, Γιώργος Κοροπούλης, Διονύσης Καψάλης, Κωνσταντίνος Τσούτσιας, Ζωή Παπαδοπούλου, Ηλίας Κατσούλης, Μ. Κουμπιός. Σ' ένα τραγούδι συμμετέχει ερμηνευτικά ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.

  • Είκοσι δύο επιλεγμένες μουσικές και τραγούδια από 42 δίσκους - καρποί της 20χρονης πορείας του «Σείριου» - περιλαμβάνονται στη δισκογραφική έκδοση «Siriopolis 2», που κυκλοφόρησε από την εταιρία - πνευματικό παιδί του Μάνου Χατζιδάκι. Μια περιπλάνηση σε δρόμους μαγικούς, μέσα από εξαιρετικές ερμηνείες. Από τον ίδιο τον Χατζιδάκι να τραγουδά τον «Ηθοποιό» ως «οδηγό» για τον Δημήτρη Χορν μέχρι την Δήμητρα Παπίου στη «Νύχτα» του Σταμάτη Κραουνάκη. Κι ανάμεσά τους οι Χ. Αλεξίου, Μ. Λιδάκης, Ν. Βενετσάνου, Σ. Γιαννάτου, Μ. Μερκούρη, Αλ. Καγιαλόγλου, Γ. Ρωμανός, Ανδρ. Καρακότας, «Earthbound», Στ. Γαδέδη, «Σπείρα - Σπείρα» κ.ά.
  • «Η κυρία Καίτη κι εγώ» τιτλοφορείται η δισκογραφική συνεργασία του Σταύρου Ξαρχάκου με την Καίτη Ντάλη. Η τραγουδίστρια, που είχε στο παρελθόν συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού (Τσιτσάνης, Ζαμπέτας, Γαβαλάς κ.ά.) και για πολλά απουσίαζε από τη δισκογραφία, καταθέτει ερμηνείες λαϊκές και αφτιασίδωτες. Δεκαπέντε τραγούδια, επιλεγμένα από τον Στ. Ξαρχάκο (ανάμεσά τους και κάποια δικά του) και δοσμένα από μια σχεδόν αρχέγονη φωνή, που σκορπά συγκινήσεις, με τη συνοδεία εξαιρετικών μουσικών της ΚΟΕΜ. Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη «Legend».

Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ