Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΘΕΑΤΡΑ
Καλοκαίρι, με Αισχύλο, Σαίξπηρ, Μολιέρο

«Δωδέκατη νύχτα» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
«Δωδέκατη νύχτα» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
Τα θεατρικά «όνειρα» των ΔΗΠΕΘΕ εξακολουθούν να ανθίζουν και να δημιουργούν και αυτό το καλοκαίρι, παρά τα όποια προβλήματα κυρίως οικονομικά αντιμετωπίζουν. Το καλοκαίρι άλλωστε είναι για τα ΔΗΠΕΘΕ με μια έννοια η «εποχή» τους, καθώς έχουν τη δυνατότητα και σε όλη την περιφέρεια να απλώσουν τα «φτερά» τους σε διάφορα φεστιβάλ, αλλά και στην Αθήνα να παρουσιάσουν τη δουλιά τους. Στο ρεπερτόριό τους αυτό το καλοκαίρι: Αισχύλος, Σαίξπηρ, Μολιέρος, Γκολντόνι. Μολιέρος και από ένα θίασο του ελεύθερου θεάτρου, μια νέα παραγωγή που περιοδεύει.

  • Τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου παρουσιάζει το Θεσσαλικό Θέατρο, αυτό το καλοκαίρι σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 19 και 20 Αυγούστου. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Οδυσσέα Νικάκη, σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Β΄ σκηνοθέτης ο Σοφοκλής Πέππας. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Φαίδωνα Πατρικαλάκη, οι χορογραφίες της Αγγελικής Στελλάτου, η μουσική του Γιούρι Στούπελ και οι φωτισμοί των Νίκου Γεωργάκη και Μάκη Παπατριανταφύλλου. Ερμηνεύουν: Χρήστος Κάλλοου, Κατερίνα Φωτιάδη, Δημήτρης Ναζίρης, Κώστας Καζάκος, Βασίλης Κολοβός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κωνσταντίνος Καζάκος. Στο Χορό: Αδριανή Τουντοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Μαρία Συκιανάκη, Ειρήνη Καζάκου, Ελένη Κούστα, Δέσποινα Μακρή, Χριστιάνα Ματζουράνη κ.ά.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του δραστηριότητας, παρουσιάζει την κλασική κωμωδία του Μολιέρου «Δον Ζουάν», σε μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή, σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, κίνηση Σεσίλ Μικρούτσικου και φωτισμοί Νίκου Σωτηρόπουλου. Στο ρόλο του Δον Ζουάν ο Αιμίλιος Χειλάκης. Παίζουν επίσης: Γεράσιμος Γεννατάς, Γωγώ Μπρέμπου, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Βογιατζής, Φώτης Σπύρος κ.ά. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, στο οποίο θίγεται το θέμα του έρωτα και του θανάτου, αλλά και το ζήτημα της υποκρισίας και του ορθολογισμού. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1665 με μεγάλη επιτυχία, αλλά μετά από διακριτικές πιέσεις κατέβηκε χωρίς βέβαια τυπική απαγόρευση. Ο «Δον Ζουάν» δεν εκδόθηκε παρά μόνο μετά το θάνατο του Μολιέρου.
  • «Δον Ζουάν» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
    «Δον Ζουάν» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
    Τη σαιξπηρική «Δωδέκατη νύχτα» επέλεξε να παρουσιάσει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Η «Δωδέκατη νύχτα», κάτι μεταξύ παραμυθιού και κοινωνικής σάτιρας, καταγράφει με μοναδική οξυδέρκεια το ήθη της ελισαβετιανής εποχής, ενώ ταυτόχρονα τα μηνύματά του ξεπερνούν τη συγκεκριμένη εποχή και φτάνουν στις μέρες μας γεμάτα σοφία. Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ, τα σκηνικά της Αριάδνης Βοζάνη, τα κοστούμια της Πηνελόπης Συρογιάννη και η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Χρήστος Βαλαβανίδης, Γιώργος Λέφας, Τάσος Παλαντζίδης, Πάνος Σκουρολιάκος, Δήμητρα Χατούπη, Σπύρος Σαραφιανός κ.ά. Η παράσταση θα παιχτεί στο Ηρώδειο στις 2 του Σεπτέμβρη.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα παρουσιάσει τον «Υπηρέτη Δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι σε απόδοση και σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα, χορογραφίες Βασίλη Μυριανθόπουλου, φωτισμούς Παναγιώτη Μανούση. Η μουσική επένδυση έγινε από επιλογές από γνήσια μουσική και τραγούδια της Βενετίας και της Νοτίου Ιταλίας. Διασκευές - Ενορχήστρωση - Διδασκαλία: Σάκης Τσιλίκης. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, Αντώνης Καρυστινός, Κώστας Κάππας, Ανατολή Αθανασιάδου, Κώστας Φλωκατούλας, Χάρης Γρηγορόπουλος, Πελαγία Αγγελίδου, Αντώνης Ζιώγας και Θανάσης Τσαλταμπάσης.
  • Τον «Βιολιστή στη Στέγη» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και η εταιρία Θεάτρου «Εύμολπις», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, μετάφραση Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου. Η απήχηση που είχε στο κοινό της Νέας Υόρκης ήταν τεράστια, παρά το γεγονός ότι ξέφευγε από την παραδοσιακή, έως τότε θεματολογία των μιούζικαλ με τα χαρούμενα, ανάλαφρα θέματα. Η υπόθεσή του βασίζεται σε ένα διήγημα του Sholem Aleichem και εκτυλίσσεται το 1905 στην Ανατέβκα, ένα μικρό χωριό της Ρωσίας, όπου ζουν κυρίως Εβραίοι, αλλά και χριστιανοί. Κεντρικός ήρωας είναι ο Τέβγε, ο οποίος ζει με τη γυναίκα του Γκόλντε και τις πέντε κόρες του σύμφωνα με τις παραδόσεις της εβραϊκής θρησκείας. Αναπαραγωγή αυθεντικών χορογραφιών του Jerome Robbins: Δημήτρης Παπάζογλου. Ενορχήστρωση - Μουσική διδασκαλία: Γιούρι Στούπελ. Μετάφραση - Προσαρμογή στίχων: Αφροδίτη Μάνου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ρένια Λουιζίδου, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Τάσος Κωστής, Χριστίνα Τσάφου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Σταυριάνα Πανδή κ.ά.
  • «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
    «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
    Τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη με Κλυταιμνήστρα την Αννα Φόνσου και Αγαμέμνονα τον Γιώργο Μωρόγιαννη. Το πρώτο έργο της «Ορέστειας» του Αισχύλου ανεβαίνει σε καινούρια μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, με σκηνικά Χρήστου Μποκόρου, μουσική Νίκου Ξυδάκη, κοστούμια Αλεξίας Θεοδωράκη, φωτισμούς Φίλιππου Κουτσαφτή. Παίζουν επίσης: Λουκία Πιστιόλα (Κασσάνδρα), Πασχάλης Τσαρούχας (Αίγισθος), Γιώργος Γκάτζιος (Κήρυκας, Κορυφαίος), Σαμψών Φύτρος (Φύλακας, Χορός), Μαρία Τσιμά A΄ Κορυφαία, Δημήτρης Κανέλλος (Κορυφαίος), Γιάννης Παπαθανάσης, Εύα Νέδου, Μαίρη Αθανασίου (Χορός). Κρουστά παίζει ο Σεραφείμ Φεγγούλης. Παραστάσεις στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης (7, 8 Ιουλίου) και μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Στις 21 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων του Υμηττού, στις 14 του Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
  • Η διάσημη κωμωδία του Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης» παρουσιάζεται φέτος το καλοκαίρι σε περιοδεία, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με τον Γιάννη Μπέζο, στον επώνυμο ρόλο. Με το έργο αυτό ο Μολιέρος προχωρεί σε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές φτάνοντας στα όρια του γελοίου. Στο πρόσωπο του κυρίου Ιορδάνη εύκολα αναγνωρίζουμε πρόσωπα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής και αναλογίες με την εποχή μας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει η Μαρί-Νοέλ Σεμέ, τη μουσική ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, τις χορογραφίες ο Χάρης Μανταφούνης, τους φωτισμούς ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Περικλής Μουστάκης, Ελένη Κοκκίδου, Νίκη Παλληκαράκη, Ηλίας Ζερβός, Γιώργος Ψυχογιός, Χρόνης Παυλίδης, Γιώργος Γλάστρας, Κίκα Γεωργίου, Γιάννης Χαρίσης, Κωστής Δαμάκης, Αλέξανδρος Παρίσης. H πρεμιέρα θα δοθεί αύριο (4/7), στο «Θέατρο Κήπου» Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει περιοδεία. Στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί στις 2 Αυγούστου.

Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ