Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Δροσιά» εκτός των τειχών

Εργο του Τ. Ζωγράφου
Εργο του Τ. Ζωγράφου
Εικαστική «δροσιά» υπόσχονται οι εκθέσεις που πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες «εκτός των τειχών», της πρωτεύουσας. Αρχή από την Κεφαλονιά. «Ζωγραφιές» του Τάσου Ζωγράφου περιλαμβάνει η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 23 του Ιούλη στο χώρο τέχνης «Πολύτροπον» (Κάστρο Αγ. Γεωργίου). Ο ονειρικός κόσμος του καλλιτέχνη αντλεί τα μοτίβα και τα σύμβολά του από τη λαϊκή μας παράδοση, με στόχο να τα προσαρμόσει στη σύγχρονη εποχή. Φτερωτοί νέοι, αλληγορικές προσωποποιήσεις του Ερωτα ή των ανέμων, νεοκλασικά, Σειρήνες (γοργόνες), πλοία, σκιάχτρα, πορτοκαλιές, κυπαρίσσια, βότσαλα, πλακόστρωτες αυλές, λουλούδια, παλιές φωτογραφικές μηχανές, πλοία, γιρλάντες, λευκές αυλόπορτες και σιδερένιες πόρτες περιβάλλουν γυμνές γυναίκες, διάσημα ζευγάρια της Ιστορίας, παλιότερους και σύγχρονους επαναστάτες κι αγωνιστές. Και όλα αυτά, λουσμένα σ' ένα φως γλυκύτατο, ελληνικό σαν «λαμπερές λιακάδες το καταχείμωνο». Το έντεχνα λαϊκό, παιγνιώδες, γεμάτο σουρεαλιστικές αναφορές, ύφος του Τ. Ζωγράφου είναι αναγνωρίσιμο και στην πενηντάχρονη πορεία του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Αυγούστου.

Στην Ανδρο, φιλοξενείται έκθεση έργων βρετανικής τέχνης της δεκαετίας του '60. Ο τίτλος της «Μεταμόρφωση» είναι δανεισμένος από το ομώνυμο έργο της Μπρίτζετ Ρίλεϊ (1964) και δηλώνει την πρόθεση του αφιερώματος «να αναδείξει τις εικονογραφικές μεταλλάξεις που ήταν το επακόλουθο των κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών της μεταπολεμικής περιόδου». Οι καλλιτέχνες αναζήτησαν νέες μορφές, τρόπους και μέσα έκφρασης, συμβάλλοντας έτσι στην εικονογραφική ανανέωση, η οποία στήριξε τα πρότυπά της στη λαϊκή κουλτούρα του μοντέρνου τρόπου ζωής. Η Βρετανία, ενώ υποδέχτηκε με επιφυλάξεις τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά κινήματα των αρχών του αιώνα, κατά την περίοδο αυτή έπαιξε έναν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης εικονογραφίας με άτομα ή ομάδες στις οποίες δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν ιδεολογικές ή και μορφοπλαστικές συγγένειες. Μέσα από μία επιλογή αντιπροσωπευτικών έργων της δεκαετίας του 1960 η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, γλυπτά, σχέδια και χαρακτικά διάσημων καλλιτεχνών όπως της Bridget Riley, του Howard Hodgkin και του Richard Hamilton, έργα της βρετανικής ποπ αρτ, αφηρημένα έργα του βραχύβιου, αλλά σημαντικού Situation Group και αφηρημένα έγχρωμα γλυπτά του Anthony Caro, καθώς και της ομάδας που έμεινε γνωστή ως New Generation Group κ.ά.

Δημιουργία του Θ. Τσίγκου
Δημιουργία του Θ. Τσίγκου
Σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του, ο Θάνος Τσίγκος «επιστρέφει» στη γενέτειρά του, την Ελευσίνα, με μία μεγάλη αναδρομική έκθεση, αφιερωμένη στη μνήμη του «μυημένου Ελευσίνιου». Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, που θα διαρκέσει από τις 5 του Ιούλη έως τις 10 Αυγούστου, επιχειρεί να αναδείξει άγνωστες, στο ευρύ κοινό, πτυχές του Θ. Τσίγκου, ο οποίος αποκαλείται «ο ζωγράφος των λουλουδιών». Παρουσιάζονται, για παράδειγμα, πίνακες με ανθρώπινες φιγούρες, φανταστικά ζώα, πουλιά και ερπετά, βάρκες και καράβια, θαλάσσιοι βυθοί, το «Διάστημα - Σύμπαν», μία νεκρή φύση, καθώς και δύο έργα σπάνια για την ιδιόρρυθμη αφηγηματικότητά τους: ο «Δούρειος Ιππος» και η «Μέση Ανατολή». Η έκθεση, την οποία διοργανώνει ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης και επιμελείται η Μπία Παπαδοπούλου, θα φιλοξενηθεί στο νεοσύστατο χώρο του Δήμου Ελευσίνας, το Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος», δίπλα στο πάρκο της Ελευσίνας.

Με την έκθεση «Σπύρος Βασιλείου - Πολλαπλά» ξεκίνησε πριν λίγες μέρες τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις, το «Atelier Σπύρου Βασιλείου». Στο Μανδρότοιχο της Ερέτριας, έως τις 10/7 φιλοξενούνται ενυπόγραφες αριθμημένες λιθογραφίες και μεταξοτυπίες του αξέχαστου καλλιτέχνη.

Εγκαινιάζεται στις 9 του Ιούλη (8.30 μ.μ.) στο Μπούρτζι Ναυπλίου, η έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Μπελέκου με τίτλο «Ονειροφύλακες». Εως τις 18/7 εκτίθενται πρόσωπα και τοπία, κυρίως πάνω σε παλιά ξύλα, πόρτες και παράθυρα. Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά «με λαϊκότροπη και μικρογραφική αντίληψη, η Χρ. Μπελέκου ζωγραφίζει πολιτείες και λιμάνια, προσωποποιημένες "εποχές" του χρόνου με τα σύμβολά τους και γενικότερα νοσταλγίες παλιές κι αγαπημένες. Οι επιφάνειες που πάνω τους ζωγραφίζει, μεταφέρουν την ανθρώπινη εμπειρία ή τις παρεμβάσεις των φυσικών στοιχείων και του χρόνου».


Εργο του Χ. Χόντκιν
Εργο του Χ. Χόντκιν

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θησαυροί» χαρακτικής από το Μουσείο Teriade (2023-11-24 00:00:00.0)
Εικαστικές ηλιογραφίες (2013-05-12 00:00:00.0)
Διπλή παρουσίαση (2008-01-11 00:00:00.0)
Ποπ αρτ «Μεταμορφώσεις» στην Ανδρο (2005-06-28 00:00:00.0)
Ο Τάτλιν και ο κύκλος του (2002-02-16 00:00:00.0)
«Εικόνων τέχνη» (1999-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ