Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Εικαστικά
Ο Τάτλιν και ο κύκλος του

«Κατασκευή. Ο Τάτλιν και ο κύκλος του» είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση χαράσσει την εξέλιξη των αφηρημένων και κονστρουκτιβιστικών εννοιών στην τέχνη της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ενωσης, η οποία αναπτύχθηκε μέσα από τους μετακυβιστικούς πειραματισμούς και το πρότυπο έργο του Β. Τάτλιν. Η πρωτοποριακή δημιουργία του άνοιξε το δρόμο για να αναπτυχθεί ο Σουπρεματισμός και ο Κονστρουκτιβισμός. Η τωρινή έκθεση εικονογραφεί τη σύνδεση πειραματισμών σε χαρτί με τα ακατέργαστα ανάγλυφα του Τάτλιν, τις κατασκευές χώρου του Ροντσένκο και τα ευφυή μηχανικά γλυπτά των αδελφών Στένμπεργκ, του Ιογκανσόν και του Μεντίντσκι.

Ο Βλαντιμίρ Τάτλιν ήταν από τους αγαπημένους καλλιτέχνες του Γιώργου Κωστάκη και τον θεωρούσε - μαζί με τον Μάλεβιτς - ως μία από τις σημαντικότερες μορφές της ρωσικής πρωτοπορίας. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές «το σημαντικότερο, ίσως, κομμάτι της συλλογής είναι το "Στήριγμα φτερού" από ξύλο ιτιάς. Τα δύο σχέδια αντι-αναγλύφων της Συλλογής είναι, ίσως, τα πολυτιμότερα, γιατί διασώζουν μια σπάνια και μοναδική δραστηριότητα που απασχόλησε τον καλλιτέχνη στα πρώιμα χρόνια της καλλιτεχνικής του ανέλιξης...».

«Ο Τάτλιν ήταν ένας "οικουμενικός" καλλιτέχνης κατά την αναγεννησιακή αντίληψη και δεν είχε κανέναν απολύτως δισταγμό να ασχοληθεί με τα πάντα: ζωγράφιζε και σχεδίαζε έργα τέχνης, έφτιαχνε ιπτάμενες μηχανές, σχεδίαζε πολιτείες και υπερμεγέθη γλυπτά». Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 του Μάρτη, λειτουργεί στην αποθήκη Β 1 του Λιμανιού, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10πμ έως τις 10μμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ