Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Σώσε με»

Η τριαντάχρονη Αννα παλεύει με τον εαυτό της. Τα πάθη την κυκλώνουν, τα χαμένα χρόνια την πνίγουν. Εχει χάσει πια την πίστη της στη ζωή και στα όνειρά της. Τίποτα από ό,τι κάνει κάθε μέρα δεν της δίνει ελπίδα και χαρά. Φωνάζει απελπισμένα για συντροφικότητα, ψάχνει να κρατήσει την ανάσα της ζωντανή, αλλά δεν τα καταφέρνει.

Τώρα, κάνει μια τελευταία προσπάθεια για να ξεφύγει, από τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών της. Θέλοντας να κερδίσει τον χαμένο της εαυτό, θα γυρίσει για μια τελευταία φορά στο παρελθόν. Θα τρέξει εκεί που ξέρει, εκεί που ελπίζει. Θα γυρίσει στο μοναδικό άνθρωπο που αγάπησε πραγματικά.

Ο Στράτος Τζίτζης μετά το «Η αγάπη είναι ελέφαντας» μας ξαφνιάζει, επιστρέφοντας μ' ένα σύγχρονο αισθηματικό δράμα πολύ κοντά σε μια πραγματικότητα που όλοι μας βλέπουμε καθημερινά δίπλα μας, αλλά φοβόμαστε να την αντιμετωπίσουμε ή δεν τολμάμε να δούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να τον αφήσουμε ελεύθερο να φωνάξει, να βρει το χαμένο του δρόμο και να εξαγνιστεί.

Οραματίζεται και γράφει για μια γυναίκα που είναι κατά βάθος μόνη, και δίνει αγώνα να επιβιώσει και να υπάρξει συναισθηματικά. Δεν της χαρίζεται ούτε για μια στιγμή. Τη σκηνοθετεί όπως ακριβώς είναι τρομαγμένη και χωρίς εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Φτιάχνει μια ηρωίδα χωρίς κανένα στοιχείο δακρύβρεχτου μελό. Αντίθετα παρουσιάζει μια εντελώς πραγματική και σύγχρονη γυναίκα, που είναι συντετριμμένη έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο συμβίωσης με την πραγματικότητα. Στη συνέχεια, όμως, της χαρίζει τη λύτρωση και της δίνει τη λύση.

Μπορεί ο προϋπολογισμός της ταινίας να ήταν χαμηλός και ο χρόνος λιγοστός, αφού όλα έγιναν μέσα σε πέντε εβδομάδες και έτσι η χρήση της ψηφιακής βιντεοκάμερας να ήταν απαραίτητη (κάμερα στο χέρι) και μ' ένα συνεργείο ολιγομελές, στελεχωμένο με τα απολύτως αναγκαία. Μπορεί όλα αυτά να μην έδωσαν ένα τέλειο κινηματογραφικό αποτέλεσμα, αλλά είναι βέβαιο ότι όλοι οι συντελεστές της έδωσαν το καλύτερο κομμάτι από τον εαυτό τους και εμπιστεύτηκαν τυφλά το όραμα του Στράτου Τζίτζη.

Η Μαρία Ζορμπά (Αννα) δίκαια πήρε το Α` βραβείο γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αφού κάνει μια εκπληκτική ερμηνεία. Δίνει ψυχή σ' ένα άνθρωπο που όλοι θα θέλαμε να αποφύγουμε.

Ο Στράτος Τζίτζης και η παρέα του φτιάχνουν μια ειλικρινή ταινία που δεν πρέπει να φοβηθούμε να τη δούμε.

Κοινωνική ταινία ελληνικής παραγωγής 2001. Σενάριο - σκηνοθεσία: Στράτος Τζίτζης. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ζορμπά, Αλέκος Συσσοβίτης, Βασιλική Δέλιου, Γιώργος Καραμίχος, Κώστας Φελάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ