Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ
Εγκαίνια «γιορτή» για το κεφάλαιο

Σε εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την... ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την ανάδειξή της σε «ενεργειακό κόμβο», ανάγεται από την κυβέρνηση η κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου που εγκαινιάζεται την Κυριακή από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών στους Κήπους του Εβρου. Ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης για την «απελευθέρωση» της αγοράς και στο φυσικό αέριο ταυτόχρονα με την πριμοδότησή του σε κυρίαρχο καύσιμο, που προοπτικά θα αντικαταστήσει σημαντικά το πετρέλαιο, αλλά και τον εγχώριο λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλάζει την «ειδυλλιακή» εικόνα.

Η πρωταγωνιστική θέση της Ελλάδας στο ενεργειακό παιχνίδι που θα παιχτεί τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη με νέες «διαδρομές» για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον ηλεκτρισμό, προβάλλεται από την κυβέρνηση σαν ένα μέσο ευημερίας για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μια παραδοχή που κοντράρεται με την εμπειρία της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και σε άλλες χώρες. Στις χώρες αυτές, η απελευθέρωση συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση προσωπικού στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, υποβάθμισή τους εκεί που δε συνέφερε τους ιδιώτες, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τους καταναλωτές, αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Σύντομα στην Ελλάδα θα ψηφιστεί νέος νόμος για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» του φυσικού αερίου, ενώ η «απελευθέρωση» της αγοράς του ηλεκτρισμού επιβάλλει την παραγωγή από φυσικό αέριο, το οποίο έχει σημαντικές απώλειες στην ηλεκτροπαραγωγή, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους. Μια αύξηση που θα περάσει και στα τιμολόγια, καθώς ήδη προετοιμάζεται το «έδαφος» με τη διαρκή επανάληψη ότι στην Ελλάδα ισχύει η χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες όμως δεν έχουν λιγνίτη. Το γεγονός ότι για την κυβέρνηση και την ΕΕ οι ιδιώτες πρέπει υποχρεωτικά να μπουν στην ηλεκτροπαραγωγή οδηγεί και στη διεύρυνση της χρήσης φυσικού αερίου, επειδή η κατασκευή των μονάδων που το χρησιμοποιούν είναι... φθηνότερη! Η κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης ολοκληρώνει την «εικόνα» για τις γερές «μπίζνες» που θα ακολουθήσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτιές (2022-12-30 00:00:00.0)
Με «μπούσουλα» τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις ανάγκες των μονοπωλίων (2019-11-29 00:00:00.0)
Στεριώνουν οι βάσεις της «απελευθέρωσης» των αγορών (2007-01-28 00:00:00.0)
Πολύπλευρες συνέπειες, ψέματα και αλήθειες (2005-06-19 00:00:00.0)
Ενεργειακός σχεδιασμός με εισαγόμενο καύσιμο! (2003-03-14 00:00:00.0)
Ιδιες ανακοινώσεις για τον ίδιο στόχο (2002-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ