Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υπόθεση των αγροτών η λειτουργία της

Την ερχόμενη Τετάρτη - που εκδικάζεται η εκκαθάριση της Ομοσπονδίας - η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, ενώ οι εργαζόμενοι στην ΟΓΣΘ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καλεί η ΠΑΣΥ τους μικρομεσαίους αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης, ώστε να ματαιώσουν τα σχέδια κυβέρνησης και ΑΤΕ για το κλείσιμο της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (ΟΓΣΘ), στα οποία (σχέδια) εντάσσεται και η αίτηση της ΑΤΕ στα δικαστήρια για εκκαθάριση σε λειτουργία της ΟΓΣΘ. Μία πρώτη εκδήλωση αντίθεσης και αντίστασης των αγροτών, αποτελεί και η συγκέντρωση που πραγματοποιείται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 6 Ιούλη στις 9 το πρωί, καθώς τη μέρα αυτή θα εκδικάζεται στο Εφετείο η αίτηση της ΑΤΕ για εκκαθάριση της Ομοσπονδίας. Αν η ΑΤΕ κερδίσει την υπόθεση, τότε η ιστορική Ομοσπονδία οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας και κλείσιμο.

Ακόμη και η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Σ.Θ.) που έχει σοβαρότατες ευθύνες - όπως και οι προηγούμενες διοικήσεις - για τη σημερινή κατάσταση, υπολογίζει ότι η ΑΤΕ επιχειρεί να περιέλθουν σε αυτήν περιουσιακά στοιχεία της Ομοσπονδίας ύψους 29,35 εκατ. ευρώ ενώ το χρέος της Ομοσπονδίας δεν ξεπερνά τα 8,8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός, οι αποθήκες και όλα τα ακίνητα θα περάσουν αρχικά στην ΑΤΕ για να πωληθούν στη συνέχεια, όπως γίνεται συνήθως έναντι πινακίου φακής, σε ιδιώτες.

Στο μεταξύ την Τετάρτη πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία που παραμένουν απλήρωτοι για δεκατρείς ολόκληρους μήνες ενώ σε 30 εργαζόμενους που αποχώρησαν πέρσι δεν έχουν καταβληθεί ακόμη οι αποζημιώσεις.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, η ΠΑΣΥ τονίζει σε ανακοίνωσή της, ότι «η ενέργεια της ΑΤΕ αποκαλύπτει ακόμα πιο έντονα τη βαθιά αντισυνεταιριστική πολιτική της κυβέρνησης, αφήνει τελείως απροστάτευτους τους ντοματοπαραγωγούς και βαμβακοπαραγωγούς, όπου συνεχίζει να δραστηριοποιείται ακόμα η Ομοσπονδία. Η διάλυση και το κλείσιμο της Ομοσπονδίας είναι η λογική συνέπεια των αντιαγροτικών αντισυνεταιριστικών πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συρρικνώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, εφαρμόζοντας τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΕΕ».

Οσον αφορά το όψιμο ενδιαφέρον για την «Ομοσπονδία» των αγροτοπατέρων των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ που μάλιστα μαζί με τη διοίκηση της ΕΑΣΘ απειλούν και με κινητοποιήσεις, η ΠΑΣΥ σημειώνει:

«Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν 2 μήνες προπηλακίστηκε από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας συνάδελφος που μοίραζε ανακοίνωση της ΠΑΣΥ που κατήγγειλε το σχεδιαζόμενο κλείσιμο της Ομοσπονδίας. Πιο προκλητικό ακόμα είναι το γεγονός ότι η διοίκηση διά του προέδρου της επιχειρεί να πείσει για τις αγωνιστικές της διαθέσεις, παρακαλώντας τους τοπικούς κομματάρχες της ΝΔ να παρέμβουν στην ΑΤΕ ώστε να δεχτεί το ξεπούλημα της Ομοσπονδίας.

Οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας είναι υπόλογες για τον εκφυλισμό της, αλλά και γιατί συνδιαχειρίστηκαν τις αντιαγροτικές πολιτικές, γιατί αποδέχτηκαν τα «εξυγιαντικά» προγράμματα της ΑΤΕ με τα οποία λεηλατήθηκε η Ομοσπονδία, γιατί την καταχρέωσαν. Είναι οι ίδιοι που πρόβαλαν σα λύση κάθε φορά το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της Ομοσπονδίας, τις απολύσεις των εργαζομένων.

Οσο για την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις συμβιβασμένες και νόθες ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ που έβαλαν πλάτη για την προώθηση όλων των αντιαγροτικών μέτρων και για τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς και του συνδικαλιστικού κινήματος, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται η εξαγγελία αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τη σωτηρία της Ομοσπονδίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία στην Ορεστιάδα για τα «λουκέτα» στην ΕΒΖ (2014-07-15 00:00:00.0)
Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η ευθύνη για το ξεπούλημα των συνεταιριστικών εταιρειών (2008-02-12 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τις εκλογές στους συνεταιρισμούς (2007-10-12 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η δίκη για το «κλείσιμο» (2005-07-07 00:00:00.0)
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κλείνουν την «Ομοσπονδία» (2005-06-08 00:00:00.0)
Οι αγρότες ξεσηκώνονται (1998-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ