Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εργατική απάντηση

Μεγάλες διαδηλώσεις σε Μελβούρνη, Σίδνεϊ και πολλές άλλες πόλεις

Αποψη της μεγάλης διαδήλωσης στο Σίδνεϊ

Associated Press

Αποψη της μεγάλης διαδήλωσης στο Σίδνεϊ
Μαζικά απαντούν οι εργαζόμενοι της Αυστραλίας στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Τζον Χάουαρντ να περάσει σειρά αντεργατικών νομοσχεδίων, που χτυπάνε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τις εργασιακές σχέσεις. Την Πέμπτη στη Μελβούρνη πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση που οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι έφτασε τις 150.000 (η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων) και την Παρασκευή τη σκυτάλη πήρε το Σίδνεϊ και άλλες πόλεις, όπου εκτιμάται επίσης ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές.

Πάνω από 20.000 εργαζόμενοι (οικοδόμοι, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί) συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο του Σίδνεϊ, ενώ τουλάχιστον άλλοι 80.000 συμμετείχαν σε άλλες συγκεντρώσεις σε όλη τη Νότια Νέα Ουαλία. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Αυστραλίας, Σάραν Μπούροου τόνισε ότι τα συνδικάτα θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και κάλεσε τους πολιτικούς να υπερασπιστούν τα δικαιώματα αυτών που τους εξέλεξαν για δίκαια κατώτατα μεροκάματα, συλλογικές συμβάσεις και ενάντια στις άδικες απολύσεις.

Ο εθνικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Αυστραλίας, Γκρεγκ Κόμπετ, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την πάλη τους ενάντια σ' αυτά τα μέτρα, λέγοντας πως αν δεν το πράξουν αυτό, θα αφήσουν στα παιδιά τους μια πιο άδικη κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, από την 1η Ιούλη έχει και την πλειοψηφία στη Γερουσία, στην οποία αναμένεται να καταθέσει το νέο νομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά μέτρα. Ο νόμος σχετικά με την οικοδομική δραστηριότητα προβλέπεται να έχει αναδρομική ισχύ και έτσι θα καταστήσει παράνομες ακόμα και απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάρτη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και συμφωνιών με τους εργοδότες. Επίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιοριστεί ο ρόλος των συνδικάτων, να χαλιναγωγήσει το δικαίωμα του συνδικάτου να στρατολογεί νέα μέλη, να έχει επαφές με τα μέλη του, ή ακόμα και να διαπραγματεύεται εκ μέρους των μελών του, προωθώντας την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους με ατομικές. Επιπρόσθετα, επιχειρείται να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις μέχρι και 100 εργαζομένους, χωρίς καμία αποζημίωση. Τα μέτρα που προωθεί η αντιδραστική κυβέρνηση Χάουαρντ είναι απαίτηση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αυστραλίας που φυσικά προβάλλει τα ίδια επιχειρήματα που προβάλλονται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο περί «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας» και «μείωσης του εργατικού κόστους».

Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι στις μεγάλες εργατικές διαδηλώσεις συμμετέχουν και πολλοί Ελληνες μετανάστες εργαζόμενοι και χαρακτηριστικά στη Μελβούρνη συμμετείχαν με τον Εργατικό Σύνδεσμο «Δημόκριτος» και τα μπλοκ του ΚΚ Αυστραλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ