Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή για το Ολυμπιακό Χωριό

Το «πράσινο φως» για άλλο ένα μεγάλο Ολυμπιακό έργο ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ετσι, μετά τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο βιότοπο του Σχοινιά, τώρα το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο νομιμοποιεί την ίδρυση του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας και την τσιμεντοποίηση 1.274 στρεμμάτων γεωργικής έκτασης για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας του 2004.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του ΣτΕ (σε διάσκεψη) απέρριψε τις προσφυγές κατοίκων των Θρακομακεδόνων και της Αττικής που στρέφονταν κατά της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής. Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Ο εισηγητής της υπόθεσης Π.- Ζ. Φλώρος είχε προτείνει την απόρριψη της αίτησης λόγω έλλειψης έννομου συμφέροντος. Οσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, είχε αποδεχτεί τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ και εισηγήθηκε για λόγους μείζονος εθνικής σημασίας, που είναι η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ότι η τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας δεν παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Ολυμπιακό Χωριό θα φιλοξενήσει 16.000 αθλητές και τους συνοδούς τους, ενώ μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας τα συγκεκριμένα κτίσματα θα χρησιμοποιηθούν από τον ΟΕΚ για να φιλοξενήσει 6.000-8.000 κατοίκους και ουσιαστικά στο χώρο αυτό θα δημιουργηθεί μια νέα πόλη.

Λογιστικές διαφορές...

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του ειδικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού Κ. Καρτάλη, στη διάρκεια της χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΥΝ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο οποίος αμφισβήτησε το ποσό του συνολικού προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη και όχι προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004») ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών, που προ ημερών ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας.

Ο Κ. Καρτάλης λοιπόν ανέφερε ότι η δημόσια δαπάνη θα φτάσει τα 700 δισ. δρχ. Από αυτό το ποσό μόνο τα 220 δισ. δρχ. αφορούν έργα (Ολυμπιακά έργα αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ και ΓΓΑ), που δε θα γίνονταν στην Αθήνα αν δεν είχε αναλάβει η πόλη τους Αγώνες. Μάλιστα, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Δε θα γινόταν το τραμ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος;». Ωστόσο, στα 700 δισ. δρχ., που ανέφερε ο γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, δε συμπεριλαμβάνονται τα συγκεκριμένα έργα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδης, προέτρεψε να στραφεί το ενδιαφέρον όλων στο «τι Αγώνες θέλουμε να κάνουμε». Και είπε χαρακτηριστικά: «Οσο κι αν κοστίσουν τα έργα, δεν είναι αυτό το μεγάλο γεγονός»... Προφανώς, τα στελέχη της κυβέρνησης προετοιμάζουν το πεδίο για όσα θα επακολουθήσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ