Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Στο έλεος του «συμβούλου ασφαλείας» η χώρα!

Θα προσληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ από τα ζητούμενα χαρακτηριστικά του, αλλά και από το έργο που θα του ανατεθεί προκύπτει πως δεν μπορεί παρά να είναι μια ξένη υπηρεσία ασφάλειας, η οποία θα αναλάβει ουσιαστικά τη διοίκηση των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων και θα έχει πρόσβαση σε κάθε στοιχείο και πληροφορία που αφορά την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο  

Στα χέρια μυστικής ή μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών ή σε κάποια εταιρία ή εταιρίες που θα λειτουργούν ως προκάλυμμα των πρώτων, θα παραδοθεί η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια, στο όνομα της τήρησης της τάξης και της ασφάλειας στη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 2004! Μέχρι τώρα το δεδομένο ήταν η στενή «σχέση» των ελληνικών αστυνομικών αρχών με ξένες μυστικές υπηρεσίες και ιδίως τις αμερικανικές. Τώρα, η Ελληνική Αστυνομία αναζητεί επισήμως «διεθνή σύμβουλο», στον οποίο θα ανατεθεί όλος ο σχεδιασμός και η εφαρμογή φανερών και μυστικών μέτρων, που θα τεθούν σε εφαρμογή στη χώρα μας πολύ πριν το καλοκαίρι του 2004. Από τα ζητούμενα χαρακτηριστικά αυτού του «συμβούλου» προκύπτει ότι δεν μπορεί παρά να είναι μια οργανωμένη και στελεχωμένη υπηρεσία, ενώ από το «έργο» που πρέπει να προσφέρει, συμπεραίνεται ότι στην ουσία θα αναλάβει να κατευθύνει τις ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας και θα έχει πρόσβαση σε κάθε στοιχείο και πληροφορία!

Οπως προκύπτει από χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας θα έχει υπεραρμοδιότητες στο όνομα της αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα είναι στη διάθεση του ξένου μάνατζερ τα αρχεία των ελληνικών διωκτικών αρχών, αλλά θα εμπλουτίζονται κιόλας, με βάση τις υποδείξεις των ξένων. Ο σύμβουλος ασφαλείας, από το εύρος των αρμοδιοτήτων που καλείται να καλύψει, δεν μπορεί να είναι άλλος από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες και τις ιδιωτικές εταιρίες που διαθέτουν τέλεια συστήματα παρακολούθησης και φακελώματος των πολιτών. Αλλωστε είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ, χρησιμοποιούν πάντα ως πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όχι μόνο για να εμπλέκονται άμεσα στην επιχείρηση αστυνόμευσης, αλλά και να το κάνουν γνωστό με επιδεικτικό τρόπο. Γι' αυτό και έσπευσαν πολύ καιρό πριν να γνωστοποιήσουν ότι στη διάρκεια της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ, η περιοχή θα επιτηρείται από αεροπλανοφόρο τους που θα πλέει στα παράλια της αυστραλιανής πόλης. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την Ολυμπιάδα της Αθήνας έχουν δείξει και Ισραηλινές υπηρεσίες και εταιρίες που ειδικεύονται σε συστήματα παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών.

Ο διεθνής διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχτεί τις προσεχείς εβδομάδες, αφού όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα «η Ελληνική Αστυνομία έκρινε αναγκαία την πρόσληψη συμβούλου ασφαλείας για να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και για να αποκομίσει πρόσθετα γενικότερα οφέλη ως προς την αποστολή της»! Ο ξένος μάνατζερ «πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις στη διαχείριση των πληροφοριών και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εκτίμηση των τάσεων και των απειλών που προέρχονται από την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και οποιαδήποτε άλλη μορφή εγκληματικής συμπεριφοράς». Είναι σαφές, ότι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του «συμβούλου» θα καταχωρίζεται επισήμως οποιοδήποτε στοιχείο και πληροφορία που περιγράφει αυτό που οι Αμερικανοί εννοούν τρομοκρατία. Και η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεν δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες...

Τις ίδιες εξειδικευμένες γνώσεις πρέπει να έχει και «στον τομέα της επιχειρησιακής εφαρμογής των μέτρων, των μεθόδων και των πρακτικών ασφαλούς επιτήρησης και ελέγχου των εγκαταστάσεων, των χώρων διαμονής, προετοιμασίας, διακίνησης και ψυχαγωγίας όλων όσοι εμπλέκονται στους Ολυμπιακούς αγώνες». Το πακέτο μέτρων προβλέπει επίσης ότι πρέπει να έχει εμπειρία στη διαχείριση της κυκλοφορίας, να γνωρίζει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για τον αστυνομικό έλεγχο προσώπων, οχημάτων, εγκαταστάσεων κλπ.

Στο κεφάλαιο της τεχνογνωσίας και της υλικοτεχνικής υποδομής, στο οποίο αναμένεται εξάλλου να διεξαχθεί σκληρό παιγνίδι, σχετικά με τα συμβόλαια για την απόκτηση της απαραίτητης υποδομής, αναφέρονται αυστηρά τα κριτήρια επιλογής του ξένου μάνατζερ. Σ' αυτά περιλαμβάνεται η ικανότητά του να χειρίζεται τους πιο σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων, συστήματα παρακολουθήσεων και βιντεοσκοπήσεων, εντοπισμού μέσω δορυφόρων κλπ.

Η ανάθεση του «μάνατζμεντ αστυνόμευσης» σε κρατικές υπηρεσίες άλλων χωρών ή ιδιώτες, προϋποθέτει την εκχώρηση σε αυτούς του δικαιώματος να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Για να είναι, όμως, όσο το δυνατόν πιο «αποτελεσματική» αυτή η αξιοποίηση είναι φανερό, ότι ο μάνατζερ θα απαιτεί να γνωρίζει τα πάντα γύρω από την ελληνική πραγματικότητα και τις συμπεριφορές των Ελλήνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα καταφέραμε... συνεχίζουμε(2004-10-14 00:00:00.0)
«ΠΡΑΚΤΟΡΙΑΔΑ» 2004 με κόστος 1 δισ. ευρώ!(2004-08-05 00:00:00.0)
Ανάν: Ναι μεν αλλά...(2004-01-28 00:00:00.0)
Στους «ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» ΤΗΣ CIA η Ασφάλεια του 2004(2002-04-27 00:00:00.0)
Κρατική βία και καταστολή(2000-06-04 00:00:00.0)
Στο έλεος του «συμβούλου ασφαλείας» η χώρα(2000-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ